Αρνητικοί οι θεσμοί και στη νέα πρόταση για ΦΠΑ

Αρνητικοί οι θεσμοί και στη νέα πρόταση για ΦΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σενάρια για τους συντελεστές του ΦΠΑ παρουσίασε η Αθήνα στο Brussels Group (BG) που οδηγούν σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ θα πρέπει να φέρνουν επιπλέον έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας επί της ουσίας τις ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές, οι οποίοι θα είναι:

• Ενας χαμηλός, 6-6,5%, που θα αφορά τα φάρμακα.

• Ενας μεσαίος, 10-11%, που θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ) και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθεί και ο τουρισμός.

• Ενας υψηλός, 21-22%, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση εκτιμά πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά περίπου 850 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι δανειστές συζητούν την παραμονή των υφιστάμενων συντελεστών με ταυτόχρονη μεταφορά της πλειονότητας των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή. Πάντως, στελέχη των δανειστών υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς αυτή θα πρέπει να καθοριστεί από την Αθήνα. Ωστόσο τα δύο κριτήρια που θέτουν οι δανειστές είναι:

• Απλοποίηση του συστήματος, που θα ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, παραπέμποντας ουσιαστικά σε όσο το δυνατόν λιγότερους συντελεστές.

• Επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου αύξησης εσόδων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Πέραν του θέματος του ΦΠΑ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν στην «Κ» ότι η πρόοδος στο BG είναι «βραδύτατη». Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ανέφεραν πως «δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για άμεση συμφωνία» και σημείωναν ότι το Eurogroup θα κληθεί μόνο όταν υπάρχει συμφωνία. Οι συζητήσεις στο BG είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως το Σάββατο, αλλά Ευρωπαίοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις μπορεί να παραταθούν, αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η Αθήνα συνεχίζει να επιδιώκει μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο για το χρέος όσο και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στις συζητήσεις στο BG έχουν ακόμα ανοίξει και τα εξής θέματα:

1. Δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι δανειστές συνεχίζουν να το εκτιμούν σε 2-3 δισ. ευρώ, που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις παρεμβάσεις στον ΦΠΑ. Ωστόσο, δεν έχουν συζητηθεί άλλα ισχυρά μέτρα που θα μπορούσαν να καλύψουν την απόσταση.

2. Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση παρουσίασε πρόταση για αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη φορά, αλλά από αυτή δεν προέκυπταν αλλαγές στη δημοσιονομική κατάσταση των Ταμείων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες με τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από το 2020 έως και το 2029, έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι ασφαλισμένοι που μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς όμως να διαφαίνεται σημείο συμφωνίας.

3. Αγορά προϊόντων. Ενώ η Αθήνα είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση αγοράς προϊόντων (στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ), αυτό δεν συνέβη χθες και αναμένεται να γίνει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή