Το ΔΝΤ, το τρίτο πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του

Το ΔΝΤ, το τρίτο πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, όχι μόνο δεν έχει διάθεση να βγάλει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά μπορεί να συμμετέχει και σε ένα τρίτο πρόγραμμα των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Υπό τον όρο, βεβαίως, η χώρα να μη βγει από το ευρώ.

Ο διεθνής οργανισμός ετοιμάζεται να εμπλακεί ενεργά και στο νέο πρόγραμμα, εφόσον οι Γερμανοί φαίνεται να το θέτουν ως προϋπόθεση. Εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο διεθνής οργανισμός συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα έχει τεθεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ, και πηγή κοντά στο εκτελεστικό συμβούλιο σημειώνει ότι το Ταμείο «δεν θέλει να προκαταλάβει αν θα συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει ένα νέο».

Βεβαίως, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, οι ανάγκες ενός τρίτου προγράμματος θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που προβλέπει το υπάρχον. Οπως τονίζει η ίδια πηγή, «σε περίπτωση νέου προγράμματος του ΔΝΤ υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που μένουν να διευκρινισθούν»: Μεταξύ άλλων, ποια θα είναι η αναλογία της συμμετοχής ΔΝΤ και Ε.Ε., που μέχρι τώρα είναι ένα προς τρία, και ποιες θα είναι οι χρηματοδοτικές εγγυήσεις που θα έχει το πρόγραμμα τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με την αλλαγή επιμέρους πολιτικών, το προσωπικό του Ταμείου τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση για την Ελλάδα ότι ήδη επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία – εντός των περιορισμών της βιωσιμότητας του χρέους και της επαρκούς χρηματοδότησης, δηλαδή των αριθμών.

Τυπικά, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς αυτό δεν λήγει στα τέλη Ιουνίου, όπως το ευρωπαϊκό, αλλά συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 – κάτι που σημειώνουν με κάθε ευκαιρία τα στελέχη του Ταμείου. Ωστόσο είναι απόφαση της κάθε χώρας αν θα σταματήσει πρόωρα ένα πρόγραμμα ή αν θα ζητήσει ένα άλλο. Ενα αίτημα για μία νέα δανειακή σύμβαση θα ήταν ο προφανής, αν και πολιτικά δύσκολος για την Ελλάδα, τρόπος να γίνει η μετάβαση σε ένα τρίτο, κοινό πρόγραμμα των Ευρωπαίων και του Ταμείου. Και η αντίδραση του ΔΝΤ ωστόσο θα ήταν απρόβλεπτη, σημειώνει έτερη πηγή της «Κ», καθώς δεν ξέρει κανείς πώς θα αντιδράσει το εκτελεστικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν δώσει περισσότερα χρήματα – πόσο μάλλον αν προβλέπεται παράταση ή αύξηση της έκθεσής του στην Ελλάδα.

Ενας άλλος, πιο πρωτότυπος τρόπος είναι να διατηρήσει το Ταμείο την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση, και μαζί τα 17 δισ. ακόμη που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να συμμετέχει μαζί με τους Ευρωπαίους στο νέο πρόγραμμα. Σε αυτό το τρίτο πρόγραμμα τα επιπλέον χρήματα θα τα βάλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά τόσο η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις όσο και οι μελλοντικές επιθεωρήσεις θα γίνονται μαζί με το ΔΝΤ. Αυτή θα ήταν μία ασυνήθιστη λύση, ωστόσο γνώστες του καταστατικού του Ταμείου την θεωρούν εφικτή.

Στη Γερμανία

Το θέμα συζητείται ήδη στη Γερμανία. Πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι θα συμφωνούσαν στη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε μία νέα Lehman Brothers. Αν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και υπάρξει συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα, θα είναι μέσα και το ΔΝΤ, εκτιμά η εφημερίδα. Στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κ», το πρώην στέλεχος του Ταμείου, Ντέσμοντ Λάχμαν, συμφωνεί καθώς, όπως λέει, οι Γερμανοί αλλά και η ΕΚΤ ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πάντως, οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα δημοσίως.

Φαίνεται πάντως ότι επιδεικνύουν την ευελιξία που ζητούν από τους υπόλοιπους στις διαπραγματεύσεις, καθώς πριν από λίγους μήνες είχαν διατυπώσει μία διαφορετική ιδέα: Σύμφωνα με πηγή της «Κ», προωθούσαν το σενάριο της «πώλησης» του δανείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Οταν όμως είδαν ότι αυτό δεν είναι πολιτικά εφικτό λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας, άλλαξαν στάση. Στο τελευταίο εκτελεστικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ έθεσε ακόμη και το ενδεχόμενο μεταβατικής συμφωνίας, καθώς ρώτησε αν υπάρχει μία συμφωνία πάνω στο τραπέζι, με δεδομένη τη δυστοκία της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή