Ερωτήματα για βουλευτές, κόμμα

Ερωτήματα για βουλευτές, κόμμα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την κατάληξη των συνομιλιών προκειμένου να πάρει θέση, καθώς σε επίπεδο ρητορικής οι ιδεολογικές τάσεις εκτονώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η αίσθηση που είχαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομιικών για να στηρίξει τον κ. Βαρουφάκη, ήταν ότι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι επίκειται η συμφωνία δεν αντιστοιχούσε στην ενημέρωση που είχαν από υπουργούς, σύμφωνα με την οποία υπήρχε προσέγγιση σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι κλίμα συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές διατηρούσαν, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις, καθώς και άλλες φορές το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας καλύτερη πληροφόρηση ήταν ένα βήμα μπροστά, οπότε αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε από την επομένη των εκλογών για την επίπτωση που θα έχει η έγκριση μιας νέας συμφωνίας από την κυβέρνηση, η οποία όμως ταυτόχρονα θα απορριφθεί από το κόμμα, φαίνεται ότι αποσαφηνίζεται πλέον και ότι υπάρχει συμφωνία σε βασικές αρχές, που άλλωστε είναι ισχυρές στην πολιτική. Οι διαδικασίες, λοιπόν, που ισχύουν είναι οι ακόλουθες:

Σύμφωνα με κορυφαία κομματικά στελέχη, αν η Κεντρική Επιτροπή ή η Πολιτική Γραμματεία απορρίψουν τη συμφωνία, αλλά εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπερισχύει πλήρως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, επειδή η κρίσιμη ψηφοφορία γίνεται στη Βουλή, πολλά κομματικά στελέχη διευκρινίζουν ότι μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να μην είναι σε θέση να επιβάλει την απόφασή της στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι αποφάσεις της όμως εφαρμόζονται υποχρεωτικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαφορετικά όπως επισημαίνουν, θα υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν.

Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει φέρει κοντά την προεδρική πλειοψηφία και την Αριστερή Πλατφόρμα, που από τις παρασκηνιακές κινήσεις που έκαναν στην Κ.Ε. του περασμένου Σαββατοκύριακου απέτρεψαν κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος ή ρήξης. Η θέση ότι αν οι εταίροι πιέσουν και καταστήσουν αδύνατη μια συμφωνία και επιμείνουν στη διατήρηση της ασφυξίας, τότε θα πρέπει να γίνει στάση πληρωμών, ουσιαστικά εκφράζει και τον πρωθυπουργό και δεν υπάρχει απόσταση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έθεσε καν θέμα δημοψηφίσματος, αλλά και όταν τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση για τον ορισμό επιτροπής που θα προετοιμάσει την κυβέρνηση και το κόμμα για δημοψήφισμα, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν την υποστήριξε.

Συνολικά, ανεξαρτήτως τάσεων δηλαδή, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία στελέχη του, είναι ότι κανείς δεν θέλει να σκεφθεί το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνησή τους μπορεί να αποτελέσει μια τετράμηνη παρένθεση. Αντιμετωπίζουν μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή την επιβίωση της κυβέρνησης, ως μια υπόθεση καθήκοντος που πρέπει να υπηρετηθεί, καθώς κυρίαρχος στόχος τους είναι οι ριζοσπαστικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας που μπορούν να εξισορροπήσουν τις εντυπώσεις από μια κακή συμφωνία. Σύγκλιση υπάρχει επίσης και στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μη μπορεί για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους να δεχθεί μια ταπεινωτική συμφωνία, οπότε θα προχωρήσει σε εκλογές συντεταγμένα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι τόνοι έπεσαν, η αναμονή κυριαρχεί και τα σενάρια για την αριθμητική των υπέρ και κατά βρίσκονται στην ημερησία διάταξη.

Η παράμετρος που προς το παρόν φαίνεται να απασχολεί πολλούς είναι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπάρχουν ήδη βουλευτές που προκαλούν προβληματισμό και οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειθαρχήσουν σε παρασκηνιακές πιέσεις. Αμφίβολη είναι η στάση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου με βάση τις έως τώρα αποφάσεις της, η στάση της Ραχήλ Μακρή, του Κώστα Λαπαβίτσα, του Βασίλη Χατζηλάμπρου, της Μαρίας Τριανταφύλλου, του Δημήτρη Κοδέλα, του Aλέξη Μεϊκόπουλου, του Βασίλη Κυριακάκη, της Ιωάννας Γαϊτάνη, του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, του Ευάγγελου Διαμαντόπουλου και άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή