Η «δυσανεξία» των ΑΝΕΛ στις πρόωρες εκλογές

Η «δυσανεξία» των ΑΝΕΛ στις πρόωρες εκλογές

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… φάντασμα της ΔΗΜΑΡ μεγαλώνει την αγωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) ενόψει μιας πιθανής συμφωνίας της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές. Mε τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι σχέσεις των δύο κομμάτων παραμένουν εύθραυστες. Κι αυτό, παρά τη συνεχή προσπάθεια του προέδρου του δεύτερου και υπουργού Αμυνας, Παν. Καμμένου, να μην προσθέσει κι άλλα προβλήματα στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τον οποίον διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση.

Οι γνώστες του παρασκηνίου επιμένουν ότι η αντοχή του κυβερνητικού σχήματος δεν θα διακινδυνέψει από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι άλλωστε ξορκίζουν με ένταση το σενάριο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες και οι όποιοι κίνδυνοι θα πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν, δε, ότι οι όποιες εντάσεις υφίστανται, είτε για το μοίρασμα των θέσεων στον κρατικό μηχανισμό είτε με αφορμή κυβερνητικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι ΑΝΕΛ έχουν βαθιές ιδεολογικές διαφωνίες, όπως π.χ. η υπόθεση ανέγερσης τζαμιού, κινούνται εντός ασφαλών ορίων, είναι εξ αρχής προβλέψιμες και απολύτως διαχειρίσιμες πολιτικά και από τις δύο πλευρές. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρκετά συχνά –σχεδόν καθημερινά, λένε οι κακές γλώσσες– οι κ. Αλ. Φλαμπουράρης και Τ. Κουίκ καλούνται να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, για να σβήσουν τις φωτιές που πάνε να ανάψουν, όπως συνέβη πρόσφατα, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, έβαλε κατά του κ. Καμμένου, με αφορμή την υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, προκαλώντας την οργή του αρχηγού των ΑΝΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, συχνά – πυκνά, εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ αναλαμβάνουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες στην ουσία διευκολύνουν την επιλογή του πρωθυπουργού να ανοίξει συγκεκριμένα μέτωπα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι παρασκηνιακώς η προσπάθεια διατήρησης της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Καμμένου δεν είναι τόσο η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα όσο ο αντίκτυπος στην εκλογική επιρροή των ΑΝΕΛ από τυχόν προσυπογραφή της συμφωνίας, καθώς, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι του κόμματός του εμφανίζονται πιο σκληροί από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, τασσόμενοι σε υψηλότερα ποσοστά υπέρ της ρήξης με τους πιστωτές. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, στις πρόσφατες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση από τα στελέχη του, βουλευτές και μη, για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ στις εξελίξεις, αφού διαβεβαίωσε τους παρόντες ότι, αν τελικώς ο πρωθυπουργός και οι εταίροι έρθουν σε συμφωνία, τότε το κόμμα του δεν θα έχει κανέναν λόγο να μην τη στηρίξει, αφού θα είναι σίγουρα επ’ ωφελεία του λαού.

«Κόκκινες γραμμές»

Ο κ. Καμμένος φέρεται να παραδέχθηκε ότι από την πλευρά των πιστωτών τέθηκε, και μάλιστα με πιεστικό τρόπο, ζήτημα μείωσης των συντάξεων, και μάλιστα όχι μόνο των επικουρικών αλλά και των κύριων, αλλά τους καθησύχασε λέγοντας ότι τουλάχιστον στα δύο αυτά βασικά ζητήματα, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα που καταρρίπτουν τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος. Και ο ίδιος, ωστόσο, γνωρίζει ότι οι εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθούν, αν το πολιτικό κλίμα μεταβληθεί δραματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο τουλάχιστον από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, η κυρία Στ. Ξουλίδου και ο κ. Κ. Δαμοβολίτης, αφήνουν ήδη υπό όρους ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τη συμφωνία.

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι στους ΑΝΕΛ δείχνουν να συμφωνούν με την άποψη που κατέθεσε στα όργανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νικ. Νικολόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιολόγησε την απόφασή του να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι αν θέλει κανείς να δει τι παθαίνει όποιος πατάει σε δύο βάρκες, ας πάει στο λεξικό, στο λήμμα «ΔΗΜΑΡ»…

Αυτό που δεν λένε δημοσίως, αλλά είναι σίγουρο ότι ισχύει, είναι ότι άπαντες στους ΑΝΕΛ ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει το κόμμα τους εκτός του κυβερνητικού σχήματος. Κάτι, πάντως, το οποίο, αν και απεύχονται, τα τελευταία τουλάχιστον εικοσιτετράωρα, δεν αποκλείουν καθόλου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή