Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα η πρόταση των θεσμών

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα η πρόταση των θεσμών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από τη στιγμή που θα αποσταλεί η πρόταση των θεσμών στην Αθήνα «οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, ωστόσο, έως χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί ακόμη σαφές με ποιον τρόπο – αν δηλαδή θα ήταν μέσω τηλεδιάσκεψης με το Μέγαρο Μαξίμου ή με φυσική συνάντηση. Από τη στιγμή που θα αποσταλεί, οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση. Συγχρόνως, ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν έγγραφο – πρόταση που στάλθηκε από την Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ. Οι ίδιες πηγές μιλούν για ένα έγγραφο μάλλον ασαφές και όχι τόσο επεξεργασμένο όσο αυτό των θεσμών, αλλά κάποιες από τις προτάσεις ενσωματώθηκαν στο κείμενο που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση.

Το κοινό κείμενο μεταξύ των τριών θεσμών που θα φτάσει σήμερα στην Αθήνα δουλευόταν από τη Δευτέρα το πρωί και είναι περισσότερο ένα προσχέδιο που με την πρόσθεση τεχνικών λεπτομερειών θα μετατραπεί σε staff level agreement. Τη Δευτέρα το βράδυ και ενώπιον της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ και του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στο Βερολίνο, παρουσιάστηκε ένα κοινό κείμενο των τριών θεσμών το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάποια σημεία στα οποία δεν είχαν βρει ακόμη τη χρυσή τομή. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ παρέμενε σκεπτικό στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατά πόσον θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί αν δεν συμφωνηθεί ένα αρκετά γενναίο και απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Παρ’ όλες τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, η πρόταση γράφτηκε χθες το απόγευμα αλλά δεν αναμένεται η σύγκληση Eurogroup μέσα στην εβδομάδα, καθώς απαιτείται να ξεκαθαρίσουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Το Eurogroup μπορεί να συγκληθεί μόνο σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σήμερα το απόγευμα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group, που θα συζητήσει τις ελληνικές εξελίξεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση ότι «τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους Ελληνες θα πρέπει να είναι τόσο σταθερά, όπως είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει άλλα σχέδια, αλλά το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη πρέπει να τηρηθεί στο σύνολό του».

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η πρόταση των θεσμών έχει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και στόχο για έσοδα από τον ΦΠΑ 1% του ΑΕΠ. «Στην Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα», λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος θεωρεί ότι αποκλείεται αυτή την εβδομάδα να γίνει εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα. Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί σε χθεσινή του συνέντευξη τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της. «Προχωρήσαμε στον ΦΠΑ, στη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σοβαρά πάνω στις συντάξεις», λέει συγκεκριμένα, τονίζοντας όμως ότι «δεν έχουμε ακόμη φθάσει εκεί που πρέπει». Συγχρόνως ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους «δεν είναι ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε τώρα», δίνοντας μία πρόγευση του τι θα είναι η πρόταση που θα έρθει σήμερα στην Αθήνα.

Δείτε τι είπε για την συνάντηση η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή