Πρόταση κατάργησης μπόνους 50 εδρών

Πρόταση κατάργησης μπόνους 50 εδρών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότητα πρόωρων εκλογών διακρίνουν στη Χαρ. Τρικούπη και γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουν μια πρόταση που διατυπώνει τα τελευταία δύο χρόνια παγίως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος περί κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, χθες, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατατίθεται πρόταση νόμου για την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, «για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ζήτημα εκλογών, ωστόσο υπογράμμισε πως «η χώρα έχει ήδη μπει σε μια φάση κρίσης αντιπροσώπευσης και κρίσης νομιμοποίησης». Και τούτο διότι, όπως είπε, «είτε θα υπάρξει μια συμφωνία, άρα μια ομολογία παραδοχής πως η κυβέρνηση είπε ωμά ψέματα προεκλογικά και παραπλάνησε τους πολίτες, είτε η κυβέρνηση θα αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, σε μια ρήξη, σε μια ταπείνωση».

Η κατάθεση της πρότασης νόμου έχει περισσότερο συμβολικό πολιτικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό, καθώς στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν είναι εφικτό να προωθηθεί, παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική αποτελεί μία από τις πάγιες θέσεις κομμάτων της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει κάτι το οποίο είναι σαφές και ορατό στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και τούτο αφορά την αδυναμία συγκρότησης μακρόπνοων μονοκομματικών κυβερνήσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται, πλέον, για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 5-7 Ιουνίου, όπου –όπως όλα δείχνουν– πιθανότατα θα εκλεγούν και κάποια από τα όργανα του κόμματος. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Ιουνίου, θα αναδειχθεί και ο νέος πρόεδρος, με εκλογές από τη βάση. Αύριο, Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά της η κ. Φώφη Γεννηματά, κάτι το οποίο έως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη κάνει ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή