ΗΠΑ: Υπάρχει οδός για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

ΗΠΑ: Υπάρχει οδός για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο άμεσος εξωτερικός κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που «έχουν πολλές προκλήσεις». Αυτό εκτίμησε το μέλος της Fed και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέιναρντ, εκτιμώντας ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί». Αν και είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει να επιδείξει ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, τόνισε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να παρατείνουν ή και να επιτείνουν τους αντίξοους ανέμους από το εξωτερικό για την αμερικανική οικονομία», εκτιμώντας ότι «οι αδυναμίες παραμένουν στην Ευρωζώνη και η ανάκαμψη είναι εύθραυστη σε πολλά από τα μέλη της».

Ερωτώμενη αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη, η κυρία Μπρέιναρντ τόνισε ότι αυτό μπορεί να αποτραπεί. Οπως είπε, «οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ ενεργά εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες ηγέτες και τεχνοκράτες. Υπάρχει πιστεύω ξεκάθαρα οδός για την Ελλάδα να ανακτήσει την χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα που χρειάζεται για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί ως ολότητα. Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όσο μιλάμε, θα πρέπει να δούμε πως θα πάνε, και σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε μία διαδρομή που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Οσο για τις επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και την ίδια την Ευρωζώνη αν οι διαπραγματεύσεις «χτυπήσουν στον τοίχο», η κυρία Μπρέιναρντ δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν χτίσει τα εργαλεία, η Ευρωζώνη συνολικά είναι πιο ανθεκτική απ’ ότι πριν από δύο-τρία χρόνια, αλλά είμαστε πάντα προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους, είτε προέρχονται από το εξωτερικό είτε το εσωτερικό. Οι χρηματιστηριακές μας αγορές είναι στενά συνδεδεμένες με τις ευρωπαϊκές και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις πιθανότητες αστάθειας, αλλά υπάρχει δίοδος και ελπίζουμε ότι αυτή την οδό θα επιλέξουν να πάρουν στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες οι ηγέτες». 

Σε ερώτηση της «Κ» για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και την επιροοή που έχουν αυτές, η κυρία Μπρέιναρντ, η οποία ως υφυπουργός διεθνών οικονομικών είχε κρίσιμο ρόλο σε προηγούμενα στάδια της ελληνικής κρίσης, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό ενδιαφέρον στη σχέση τους με την Ελλάδα και την παραμονή της στην Ευρωζώνη για τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτές είναι αποφάσεις για τα μέλη της Ευρωζώνης, κυρίως για την Ελλάδα και τα άλλα μέλη. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν ρόλο να παίξουν, έχουν μεγάλο συμφέρον σε ένα θετικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό νομίζω ότι το γεγονός ότι στο περιθώριο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος συνεχίζουν να εμπλέκονται στη συζητήση είναι πολύ δημιουργικό. Μπορούν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν έναν δημιουργικό ρόλο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τελικά η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή