Νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο

Νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προβληματική πολιτική και διπλωματική σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία αποτυπώνεται εύγλωττα και στη δυσλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, καθώς εδώ και περισσότερους από δύο μήνες έχει ανακληθεί στην Αθήνα ο πρέσβης Πάνος Καλογερόπουλος διότι θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πολιτική της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι ο κ. Καλογερόπουλος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2015, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζωγράφο, ο οποίος είχε παραιτηθεί κατά τρόπο επεισοδιακό τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο δεν συμμετείχε στην αντιπροσωπεία και έμεινε εκτός των συνομιλιών.

Η τοποθέτηση, στη συνέχεια, του κ. Καλογερόπουλου δεν θεωρήθηκε αποτελεσματική, αν και κανείς στην Αθήνα δεν είναι σε θέση να εξηγήσει δημοσίως τι ακριβώς θεωρείται αποτελεσματική πολιτική στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Γιατί οι σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου εκτείνονται πολύ πέραν των Μνημονίων και περιλαμβάνουν μια τεράστια ατζέντα εντός και εκτός της Ε.Ε., αλλά και σε διμερές επίπεδο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο κ. Καλογερόπουλος φέρεται να έχει διαφωνήσει με κάποιες επιλογές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ άλλες πηγές σημειώνουν ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καλογερόπουλος αδυνατούσε να δημιουργήσει ένα πλέγμα επαφών και να αναλύει σωστά τη γερμανική εξωτερική πολιτική.

Οποια και αν είναι η πραγματική αιτία, το ζήτημα είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αλλάζει δύο πρεσβευτές στο Βερολίνο, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής ασάφειας στην πολιτική της Αθήνας. Η Γερμανία έχει αναπτύξει έντονη διπλωματική κινητικότητα στα Βαλκάνια, έχει ισχυρή παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς, έχει έντονη παρουσία στην ανατολική Ευρώπη, έχει ανεπτυγμένες σχέσεις με την Τουρκία και υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε μόνιμη διαβούλευση με το Βερολίνο. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις συχνές επαφές, δεν φαίνεται να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα νέο αφήγημα στις διμερείς σχέσεις, ούτε κάποια ένδειξη διπλωματικής σύμπλευσης, αν κρίνουμε τουλάχιστον από την όξυνση του κλίματος στα Βαλκάνια και την ανεκτική στάση του Βερολίνου. Τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Ράλλη σε ρόλο συντονιστή για θέματα προώθησης των ελληνογερμανικών σχέσεων, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουν δρομολογηθεί κάποιες νέες πολιτικές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη θέση του κ. Καλογερόπουλου, ο οποίος με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου οδεύει προς το Νέο Δελχί, τοποθετείται ο κ. Θ. Δασκαρόλης, ο οποίος πρόσφατα είχε τοποθετηθεί στην πρεσβεία της Μάλτας, ενώ προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης ΝΑΤΟ στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα και θεωρείται μια εξαιρετική επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή