ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Η πρόταση των δανειστών και το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα

german-chanc_2
jeanclaude-

Μετά απο τέσσερις μήνες άκαρπης διαπραγμάτευσης, φαίνεται πώς οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν στους όρους της πρότασης που θα παρουσιάσουν στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του ο βρετανικός Economist, παρουσιάζοντας ορισμένα απο τα στοιχεία της πρότασης, στην οποία κατέληξαν οι κκ. Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι κατά την συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι βάσεις της πρότασης είχαν τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 την περασμένη βδομάδα στη Δρέσδη.

Σύμφωνα με τις πηγές του Economist, ενώ διαφαίνεται συμβιβασμός για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, μία πηγή υποστηρίζει "κάτω απο 1% του ΑΕΠ για το 2015, μέχρι 3,5% ως το 2018".

Οι πιστωτές συμφωνούν επίσης σε δεύτερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει επείγουσα βοήθεια ρευστότητας απο την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα παράσχει χρόνο για την επεξεργασία του τρίτου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύψους 30 δισ. και 50 δισ.ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών θα παρουσιαστεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Economist, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να πληρώσει τον δόση. Ο κ. Τσίπρας θα έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να απαντήσει – πιθανότατα μία βδομάδα.

Αν ο πρωθυπουργός δεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών, μπορεί να δυσκολευτεί να κρατήσει ενωμένη την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Economist. Bουλευτές, που προσεγγίζουν σκεπτικιστικά τις ενέργειες της κυβέρνησης, εξέφρασαν με σαφήνεια τη δυσαρέσκειά τους αυτή την εβδομάδα, καλώντας τον κ. Τσίπρα να φύγει αν δεν μπορεί να επιτύχει μια καλή συμφωνία.

Η κυβέρνησή του μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένη να θέσει τους όρους για μια νέα συμφωνία σε δημοψήφισμα, ή ακόμη και να προκηρύξει νέες εκλογές, κάτι που οι Ελληνες Βουλευτές συζητούν ανοιχτά. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει μια νέα ψηφοφορία, ενώ οι πιστωτές διατηρούν την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφέρει τη δημιουργία ενός νέο συνασπισμού της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα με το κόμμα του Ποταμιού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, σημειώνει ο Economist. Οι πιστωτές πρέπει να καταγράψουν τις διαφορές τους και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς τους κατόχους ομολόγων, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.