Ν.Δ.: Kαταρρέει η «υπερήφανη διαπραγμάτευση»

Ν.Δ.: Kαταρρέει η «υπερήφανη διαπραγμάτευση»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες ακόμη και για την πραγματική βούληση του πρωθυπουργού να επιδιώξει μια συμφωνία με τους εταίρους διατυπώνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα από τη Συγγρού είναι ενδεικτικό του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που διακατέχει και το επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο με τους θεσμούς, καίτοι τα περισσότερα στελέχη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρούν πλέον πιθανό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Στη Ν.Δ. επιδιώκουν να αναδείξουν τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ κάνουν λόγο για πλήρη κατάρρευση της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», η οποία και κατέληξε σε τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών. «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι καθαρογράφεται το κείμενο της συμφωνίας, πλέον λέει ότι η συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη και ότι απλώς κατέθεσε το δικό του σχέδιο», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, θέτοντας το ερώτημα εάν η απειλή για εκλογές συνιστά επιδίωξη για «εντολή να πάνε τη χώρα στα βράχια ή συγχωροχάρτι για τα ψέματα που είπαν».

Στο «γαλάζιο» επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για τις πρωτοβουλίες που ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Τσίπρας, με κυρίαρχο σενάριο αυτό των πρόωρων εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή για τη Ν.Δ. καθώς το δημοσκοπικό κλίμα δεν είναι θετικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον εκλογικό κίνδυνο για τη Ν.Δ., έστω και με όρους εσωκομματικούς, παραδέχθηκε χθες και ο κ. Νικ. Δένδιας (ΑΝΤ1), θέτοντας το ερώτημα εάν υπάρχει κάποιο κόμμα «που να επιθυμεί την κάθοδο σε εκλογές όταν υπολείπεται δημοσκοπικά αρκετά, συγκριτικά και με την προηγούμενη επίδοσή του».

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο, έχει και η άποψη που διατύπωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη (Βήμα) επιχείρησε να λάβει αποστάσεις από τα στρατόπεδα που οικοδομούνται στη Ν.Δ. και να διαμορφώσει διακριτό προφίλ γεφυροποιού. «Απόλυτος κυρίαρχος είναι ο κ. Τσίπρας καθώς και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «εάν τα εσωκομματικά κυριαρχήσουν στη Ν.Δ. και οδηγηθούμε σε κάλπες… δεν θα υπάρχει Ν.Δ.». Ο ίδιος απέρριψε την εκ προοιμίου στήριξη της συμφωνίας (τείνει προς το «όχι»), αλλά και τα πειθαρχικά μέτρα έναντι των διαφωνούντων· υποστήριξε ότι «η ηγετική ομάδα πρέπει να βρίσκει λύσεις σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης» και πρότεινε είτε να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η πλειοψηφία της να δεσμεύσει τους πάντες είτε να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση επί της συμφωνίας.

Εσωκομματικός πόλεμος

Ολα αυτά λέγονται ενώ μαίνεται ο ακήρυχτος πόλεμος στο εσωτερικό. Ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του (Ακραίως, ΣΚΑΪ) χαρακτήρισε εθνική εφεδρεία τον πρόεδρο της Ν.Δ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα κληθεί να διαδραματίσει, εκ νέου, ρόλο. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησε η Ν.Δ., θεωρώντας ότι οι βολές προς τον κ. Σαμαρά προέρχονται από ελάχιστα στελέχη της Ν.Δ. Μεταξύ αυτών ονομάτισε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από την ίδια συχνότητα απάντησε για τον κ. Λαζαρίδη: «Δεν είναι στέλεχος, εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ., αλλά τελοσπάντων δεν μπορούμε να λέμε πως όλα τα κάναμε τέλεια και ο λαός θα το καταλάβει και θα μας δικαιώσει… δεν είναι πολιτική αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή