Μαξίμου: Δέσμευση σε συγκλίσεις και από τα δύο μέρη

Μαξίμου: Δέσμευση σε συγκλίσεις και από τα δύο μέρη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά σύνοψη του προγράμματός της, αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου και προσθέτουν ότι «πρόκειται για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενες στην πρόταση των δανειστών οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «αυτή  παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

«Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση», καταλήγουν.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες εξυφαίνεται από την πλευρά των δανειστών ένα σχέδιο, που κάνει ασφυκτική την πίεση στην ελληνική πλευρά. Η «φιλοσοφία» απλή, αλλά… αδιαπραγμάτευτη: δίνουμε τώρα προσωρινή ανάσα στην Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση συνολική λύση. Αυτή θα έρθει τον Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα θα έχει μείνει εντελώς από ρευστότητα και θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να μιλήσει για τρίτο πρόγραμμα. Εως τότε, ανάσες ρευστότητας θα δίνονται αποκλειστικά από την Ευρώπη και με αυτές θα καλυφθούν οι δόσεις που πρέπει να πληρωθούν τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο κ. Αλ. Τσίπρας κινείται σε ασφυκτικά περιθώρια, έχοντας να αντιμετωπίσει ευρύ κύμα αντιδράσεων σε κυβέρνηση και κόμμα, που υποδέχθηκαν σαν «σοκ και δέος» την πρόταση των δανειστών. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, ο πρωθυπουργός φέρνει σήμερα στη Βουλή, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το θέμα της διαπραγμάτευσης ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε τη μετακύλιση των πληρωμών του ΔΝΤ σε μία, στα τέλη του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή