Η Αθήνα επενδύει στη νέα τριμερή

Η Αθήνα επενδύει στη νέα τριμερή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε χθες «σημαντικό σταθμό» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, εναποθέτει, πλέον, η Αθήνα μεγάλο μέρος των προσδοκιών της για γεφύρωση του χάσματος με τους δανειστές. Η κυβέρνηση, πάντως, παρά την ομοβροντία παραινέσεων κατά τις προηγούμενες ημέρες για ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, εξακολουθεί να επενδύει στην προοπτική «πολιτικής λύσης» και φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι η αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες θα «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις για συμφωνία. Πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, ωστόσο, επιμένουν ότι της τριμερούς συνάντησης θα πρέπει να προϋπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Υπό το κλίμα αυτό, στις Βρυξέλλες μετέβησαν χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος για σειρά επαφών, προκειμένου να επιτευχθεί προσέγγιση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι ουσιαστικές διαφορές ως προς τα χαρακτηριστικά ενδεχόμενης συμφωνίας παραμένουν. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε χθες την προοπτική ολιγόμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, πρόταση στην οποία συγκλίνει η άλλη πλευρά. «Το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος από μόνο του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης της χρηματοδότησης του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η φυσιογνωμία των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου η Αθήνα να συναινέσει σε συμφωνία είναι τέτοια, που μόνο σε επίπεδο ανώτερης πολιτικής ηγεσίας μπορούν να απαντηθούν, δηλαδή κατά τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ. Η Αθήνα διεκδικεί ουσιαστικά μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, ειδικότερα για την τριετία 2015, 2016, 2017, δηλαδή κάποιας μορφής αναδιάρθρωση και σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να αποδεχθεί σημαντικό μέρος από τις προτάσεις των δανειστών, αναφέρει η ίδια πηγή.

O K. Λαπαβίτσας

Δεν συμμερίζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Ο βουλευτής κ. Κώστας Λαπαβίτσας παρενέβη χθες με κείμενό του, στο οποίο χαρακτηρίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση «επώδυνο συμβιβασμό», ζητώντας να γίνει εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις τους όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση των δανειστών που δεν θα εμπεριέχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του και θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η στρατηγική της ριζοσπαστικής αλλαγής της Ελλάδας κρατώντας τη χώρα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, έχει φτάσει το τέλος της».

Πάντως, παρά τις φωνές αμφισβήτησης που ακούγονται, ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίσθηκε βέβαιος ότι εφόσον μια πρόταση συμφωνίας με τους εταίρους φθάσει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας βουλευτής δεν θα διαφωνήσει με αυτήν. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής, είπε ότι οι διαγραφές δεν είναι στην κοινοβουλευτική παράδοση ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή