Πλήρης απόκλιση Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Πλήρης απόκλιση Βαρουφάκη – Σόιμπλε

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης απόκλιση απόψεων σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, για την οποία κατά τα λοιπά… συμφώνησαν ότι πρέπει να επιτευχθεί, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο. Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, κατηγόρησε τους πιστωτές ότι τορπιλίζουν τις συζητήσεις, καθώς, αναφερόμενος στην πρόταση των θεσμών, είπε ότι «μια τέτοια πρόταση κάνει κανείς μόνο αν δεν θέλει καμία συμφωνία». Ανέφερε, επίσης, ότι χωρίς λύση στο θέμα του χρέους «δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία».

Μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση, ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε την πρότασή του να εκφωνήσει η κ. Μέρκελ μια «ομιλία ελπίδας» προς τους Ελληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς, το 1946, στη Στουτγκάρδη, με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων. «Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε τη διαφθορά στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, «φίλο» του πρωθυπουργού, με τον οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας διατηρεί «εξαιρετικές σχέσεις», χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να διασκεδάσει τη γενικευμένη αίσθηση ότι, πλέον, σοβεί κρίση στις σχέσεις με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε πως παρουσίασε τις προτάσεις των πιστωτών ως προσωπικό τελεσίγραφο Γιουνκέρ, τη στιγμή που αποτελούν κοινές θέσεις των εταίρων. Δήλωσε επίσης, για άλλη μια φορά, ότι δεν αποτελεί επιλογή του η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να «βγάλει λαγό από το καπέλο» για να την εμποδίσει. Ο κ. Σακελλαρίδης, πάντως, ανέφερε χθες ότι ο πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε στον κ. Γιουνκέρ και ανέφερε ότι υπάρχουν επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο. Επίθεση στον κ. Γιουνκέρ εξαπέλυσε, τέλος, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Ν. Χουντής. «Τουριστικά ο Γιουνκέρ είναι φιλέλληνας. Στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα», δήλωσε (Star) συγκεκριμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή