Κριστιάν Νουαγέ: «Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μερικές ημέρες»

Κριστιάν Νουαγέ: «Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μερικές ημέρες»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, αυτό δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στη νομισματική ένωση, αλλά στην ίδια τη χώρα, επανέλαβε σήμερα ο Κριστιάν Νουαγέ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η Ελλάδα έχει ρεαλιστικά στη διάθεσή της μερικές ημέρες για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, υπογράμμισε ο Νουαγέ μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από πολλά κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ. Είναι εξαιρετικά επείγον επομένως η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, συνέχισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα για την ίδια την Ελλάδα», είπε ο Κριστιάν Νουαγέ συμπληρώνοντας ότι ανησυχεί για τη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το χρέος, όσο η επανεκκίνηση της οικονομίας, πρόσθεσε, και αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις και να μην αρθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

«Για να μιλήσουμε ειλικρινά δεν έχουμε δει ακόμα ένα πειστικό πακέτο προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε επανεκκίνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Νουαγέ ανέφερε πως η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και του ευρώ κυμαίνεται σε ένα φάσμα που μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τις διαφορές της συγκυρίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και έκρινε ότι δεν εγείρει σημαντικά ερωτήματα.

Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, ο Νουαγέ έκρινε ότι "μοιάζει να δουλεύει", καθώς "οι προοπτικές φέτος για την ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερες. Αναμένουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1 – 1,5%". Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ταχύτερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε, προωθούνται με βραδύτητα και είναι άτολμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή