Προτάσεις – πυροτεχνήματα από την ΠΓΔΜ

Προτάσεις – πυροτεχνήματα από την ΠΓΔΜ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστάθμητο παράγοντα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια εξελίσσεται η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, καθώς από τη μια πλευρά η πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής δεν δείχνει καμιά πρόθεση να εργαστεί για την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό και, από την άλλη, με προτάσεις – πυροτεχνήματα, προσπαθεί να εκμαιεύσει πολιτικές αποφάσεις για να δρομολογήσει το μέλλον της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα η πρόταση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που διατυπώθηκε προχθές, στην περιφερειακή διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στο Μαυροβούνιο, να αρχίσει άμεσα η χώρα του ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το θέμα του ονόματος να είναι το τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία. Οπως, όμως, είναι γνωστό, η Ε.Ε. θέτει ως προϋπόθεση, πέραν των άλλων, την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν, όπως και σε πολλές παρόμοιες συνόδους, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Αυστρία, ενώ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ομαδοποίηση διαδραματίζουν η Γερμανία και η Γαλλία, με την Ελλάδα να είναι μονίμως απούσα και να μην καταβάλει καμιά προσπάθεια να γίνει μέρος του διαλόγου για το μέλλον της περιοχής. Σημαντική στιγμή για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων θεωρείται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στις 27 Αυγούστου στη Βιέννη, ενώ πέρυσι είχε γίνει στο Βερολίνο.

Μέχρι στιγμής, όμως, η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε δημοκρατικά πλαίσια, καθώς μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και νωρίτερα, η Βουλή δεν λειτουργούσε, ο αυταρχισμός και η παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων καταγγέλλονταν συνεχώς, ενώ σοβαρές είναι και οι καταγγελίες για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αλβανών. Πολλές είναι οι χώρες της περιοχής που ζητούν να ασκηθεί πίεση για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, όμως δεν είναι σαφές αν οι προτάσεις Ιβάνοφ έχουν τη στήριξη των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. ή αποτελούν ένα νέο στρατήγημα της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, για να μεταθέσει τη συζήτηση στα εξωτερικά της προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή