Παράθυρο ευκαιρίας στο παρά ένα της ρήξης

Παράθυρο ευκαιρίας στο παρά ένα της ρήξης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υστερα από ένα δραματικό παρασκήνιο, που έφτασε τη διαπραγμάτευση στα όρια ενός ναυαγίου, Αθήνα και εταίροι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη διαδικασία προκειμένου να βρουν ακόμη και την ύστατη ώρα μια λύση. Οι συνομιλίες και οι επαφές από τη Δευτέρα επιδεινώνονταν κλιμακωτά, μέχρι που χθες το πρωί έφτασαν σε σημείο σχεδόν ματαίωσης των συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, συναντήσεις που τελικά επιβεβαιώθηκε στις οκτώ το βράδυ πως θα πραγματοποιηθούν.

Χωρίς κάποια εμφανή πρόοδο παρά τις σχεδόν δύο ωρών συζητήσεις έληξε η τριμερής συνάντηση. Το μήνυμα από τη γερμανική αλλά και την ελληνική πλευρά ήταν ένα, και πάνω-κάτω το ίδιο: εντατικοποίηση των συζητήσεων. Η Αθήνα επίσης τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στο βιώσιμο χρέος, κάτι που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας σε σύντομη δήλωσή του – οι κ. Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συμφώνησε με τους άλλους δύο ηγέτες να  εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και να γεφυρωθούν οι απομείνασες διαφορές. «Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προπτικη που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα. «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αποχώρηση της κ. Μέρκελ:

Στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης, παρά το επιβαρυμένο κλίμα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σύντομα με τον κ. Γιουνκέρ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφώνησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν για μια κοινώς αποδεκτή λύση, που θα πρέπει όμως να πάρει το «πράσινο φως» από τα 19 κράτη-μέλη του Eurogroup. Συγχρόνως συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν και πάλι σήμερα. Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», όπως είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και επισήμανε πως «κάθε ημέρα μετράει», ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς. Πάντως, οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών του Βrussels Group πήραν εντολή χθες το πρωί να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Η Αθήνα από τη μεριά της εμφανίστηκε λίγο πιο αισιόδοξη. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι αν υπάρχει καλή διάθεση και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, τότε μπορεί και η Αθήνα να είναι αντίστοιχα αισιόδοξη, που «έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόσταση σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αν και φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι η επίτευξη στόχου 1% του ΑΕΠ για φέτος, τον οποίο ζητούν οι πιστωτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προτείνει την παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι, και να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα και με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν έως πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ. Ομως αυτό το σχέδιο δεν θεωρείται ρεαλιστικό, εάν δεν συνδυαστεί με νέους όρους και νέο πρόγραμμα, καθώς θεωρείται νέα χρηματοδότηση. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τέλος, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή