Παυλόπουλος: «Στα δικαστικά fora η δικαίωση των Διστομιτών»

Παυλόπουλος: «Στα δικαστικά fora η δικαίωση των Διστομιτών»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση επίλυσης του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, ειδικά δε για τα θύματα της σφαγής στο Δίστομο, μέσα από «αρμόδια δικαστικά fora» στα οποία θα προσφύγουν από κοινού Ελλάδα και Γερμανία, «όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλος, κατά τη χθεσινή του παρουσία στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών. «Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας εις βάρος των Διστομιτών θα επιλυθούν στα αρμόδια δικαστικά fora», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, αναφέροντας, σε μία έμμεση πλην σαφή στήριξη των πρωτοβουλιών της παρισταμένης προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, πως η  οργανωμένη δρομολόγησή τους από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Κι αυτό γίνεται σιγά σιγά ένα είδος κοινού τόπου και αυτονόητης αλήθειας όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και εκτός των συνόρων μας, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «όπως καταδεικνύει με ενάργεια η καθιερωμένη πια παρουσία του πρέσβη της σε αυτό το ιερό προσκύνημα στο Δίστομο».

«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Ζωή Κωσταντοπούλου και προσέθεσε ότι «είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Εχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, τη μεταμέλεια και την αποκατάσταση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί». Στο μνημόσυνο του Διστόμου παρευρέθη και ο επιζών της σφαγής κ. Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια και πρόσφατα εμφανίστηκε και σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας και βουλευτές – εκπρόσωποι κομμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή