ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο διαψεύδει Bloomberg για «κλιμακωτή» συμφωνία

verolino-diapseydei-bloomberg-gia-klimakoti-symfonia-2087459

Η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές που θα έχει την έγκριση και των τριών θεσμών, δήλωσε στο Reuters Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι το Βερολίνο εξετάζει πιο χαλαρούς όρους.

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ με μια δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μιας μόνο μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος είπε στο Reuters: «Η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια πρόταση των τριών θεσμών. Όλα τα άλλα είναι καθαρές επινοήσεις».

Το αμερικανό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμά του επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις, ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης.

Οπως ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν σε πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αυξημένους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά οφέλη, ενδέχεται να συμβιβαστούν με μια ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε ένα συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Ενώ ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει χρόνο μέχρι το επόμενο έτος για να πραγματοποιήσει αλλαγές, όπως οι περικοπές στις συνταξιοδοτικές παροχές, θα πρέπει να δρομολογήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση, αν θέλει να λάβει βοήθεια, πρόσθεσαν οι δύο πηγές, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν ποια από όλες τις μεταρρυθμίσεις θα κληθεί να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ και ο αναπληρωτής του Κρίστιαν Βιρτζ δεν απάντησαν σε γραπτά μηνύματα για το θέμα αυτό, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.