ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Ελπίδες για συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου

ipa-elpides-gia-symfonia-prin-apo-tis-30-ioynioy-2087490

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της πριν από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, ώστε να αποτραπεί η αστάθεια στη διεθνή οικονομία. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι επέστρεψε ενθαρρυμένος από τη Γερμανία, όπου συζήτησε το θέμα στο G7.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, «η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι όλοι δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι μία επίλυση της κατάστασης πριν από την προθεσμία είναι προς το συμφέρον όλων των μερών των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε λοιπόν να επιτύχουν».

Ο κ. Ερνεστ ρωτήθηκε αν μία ελληνική χρεοκοπία θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ένα ενδεχόμενο τη σημασία του οποίου είχε μειώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία. Τα πράγματα που συντείνουν στην αστάθεια στη διεθνή οικονομία συχνά έχουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία».

Σύμφωνα μάλιστα με τον αμερικανό εκπρόσωπο, αυτός είναι και ο λόγος του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το θέμα. Οπως δήλωσε, «γι' αυτό βλέπετε την εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που προσπαθεί να φέρει τους Ελληνες και τους εταίρους τους μαζί ώστε να λύσουν τις διαφορές τους με έναν τρόπο που δεν συντείνει στην αστάθεια είτε στην Ευρωπαϊκή είτε στην παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος μάλιστα είχε την ευκαιρία να το συζητήσει λίγο στο G7».

Ερωτώμενος αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, ο κ. Ερνεστ είπε ότι δεν έχει κάτι σχετικό να ανακοινώσει.