Διχασμένο το Βερολίνο για την Ελλάδα

Διχασμένο το Βερολίνο για την Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα μετατρέπεται η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την Αγκελα Μέρκελ, ενώ δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων κάνουν λόγο για «χάσμα» που χωρίζει την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Kαθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της τετράμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί νέα παράταση, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της κ. Μέρκελ, του CDU-CSU, βρίσκεται σε αυξανόμενο αναβρασμό.

O αναβρασμός αυτός αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος πιθανόν να δεχθεί την τμηματική αποδέσμευση πόρων με την ψήφιση ενός μόνο σημαντικού μεταρρυθμιστικού μέτρου από την Αθήνα. Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε μεν, ωστόσο αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας εκ μέρους του Βερολίνου σε σύγκριση με τις δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ και –ιδιαίτερα– του κ. Σόιμπλε (εκπρόσωπος της καγκελαρίου χθες, πάντως, χαρακτήρισε «απόλυτη εφεύρεση» την ιδέα ότι η Γερμανία θα δεχθεί οτιδήποτε που να μην είναι πρόταση των τριών θεσμών).

Η Handelsblatt αναφέρθηκε χθες σε «μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι για την καγκελάριο έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ενώ ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

Η καγκελάριος γνωρίζει για την ανησυχία της K.O. ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε χρηματοδότηση χωρίς σοβαρούς όρους. Oπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», οι βουλευτές του βασικού κυβερνώντος κόμματος περιμένουν να δουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων – και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Μία νέα παράταση –ή ένα τρίτο πρόγραμμα– είναι πολύ πιθανό να εγκριθούν ούτως ή άλλως από τη γερμανική Βουλή, χάρη στη στήριξη των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και άλλων κομμάτων. Αλλά μία πολυάριθμη ανταρσία των Χριστιανοδημοκρατών θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για το κύρος της καγκελαρίου – γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα συνέβαινε εύκολα, καθώς οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης γνωρίζουν πόσο εξαρτημένοι είναι από το πολιτικό άστρο της κ. Μέρκελ.

Εντονη ανησυχία

Η ανησυχία στις τάξεις τους είναι έντονη. Την εκφράζει ο Μίκαελ Γκρόσε – Μπρέμερ, γραμματέας της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών και από τις σημαίνουσες μετριοπαθείς φωνές του κόμματος, που τονίζει στην «Κ»: «Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών μας. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Εως τώρα, δεν έχουμε κάποια ουσιώδη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να δοθούν τα χρήματα που απομένουν από το δεύτερο πρόγραμμα». Μετά την καθιερωμένη ενημέρωση της K.O. την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του CDU Μαρκ Χάουπτμαν δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «ένα Grexit αποτελεί λύση», καθώς «ο πρωταρχικός στόχος συνοψίζεται στην απόδοση της οικονομίας και στην ανταγωνιστικότητα» και η κυβέρνηση Τσίπρα «εγκατέλειψε» το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.

Για τον κ. Γκρόσε – Μπρέμερ, η Αθήνα «μπορεί να ελπίζει σε αλληλεγγύη μόνο αν κάνει αυτό που της αναλογεί – όπως έκαναν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». «Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δηλώνει στην «Κ», αλλά «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης για να φέρει μία σοβαρή πρόταση».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, 29 από τους 311 βουλευτές του CDU-CSU είχαν καταψηφίσει την τετράμηνη παράταση. Aλλοι 118 που είχαν ψηφίσει θετικά είχαν δηλώσει εγγράφως ότι θα καταψήφιζαν ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή