Βαρουφάκης κατά προτάσεων των θεσμών

Βαρουφάκης κατά προτάσεων των θεσμών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακριτικές αποστάσεις από το περιεχόμενο μιας υπό διαμόρφωση συμφωνίας, όπως τουλάχιστον αυτό σκιαγραφείται βάσει πληροφοριών από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, φάνηκε να τηρεί ο κ. Γ. Βαρουφάκης χθες από τη Βουλή: αφενός δήλωσε ότι δεν έχουμε συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το τρέχον έτος και αφετέρου έκανε λόγο για προτάσεις των εταίρων οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση και που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Με τις προτάσεις των θεσμών παραμένει η μνημονιακή σκοτοδίνη», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έχει διατυπώσει διαφωνίες και με τον στόχο για πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ, επιμένοντας στην αρχική πρόταση της Αθήνας για 0,6%.

Αφού υπογράμμισε ότι μέσω της εξελισσόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης «στοχεύουμε στη ρίζα του προβλήματος των μνημονιακών πολιτικών», μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα μας ζητούν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3% έως 3,5% κατά μέσον όρο για τα επόμενα πέντε χρόνια – και παρεμπιπτόντως να πω ότι δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος. Παράλληλα, μας ζητούν μέτρα του 3% και 3,5% του ΑΕΠ, όπως για παράδειγμα αύξηση από τον ΦΠΑ η οποία να μη λαμβάνει υπόψη της καμία απολύτως αναπτυξιακή δυναμική. Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψουμε σ’ αυτό».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη συμφωνίας για έξοδο από την κρίση και όχι «συμφωνία υποταγής», προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει δεχθεί προτάσεις των οποίων τυχόν αποδοχή θα σήμαινε «υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό, σαν αυτόν που ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη»

Με αφορμή ερώτηση του κ. Χ. Θεοχάρη («Ποτάμι») μέσω της οποίας ασκήθηκε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και στους ακολουθούμενους χειρισμούς ακόμη και στο πεδίο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη», αφού –όπως είπε– για τη μη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού ευθύνονται οι εταίροι, καθώς έχουν χαρακτηρίσει casus belli το να προβεί η κυβέρνηση σε μια τέτοια ενημέρωση. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τέλος, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για: την ΕΚΤ («Εκλεισε την κάνουλα ρευστότητας στο ελληνικό Δημόσιο. Ηταν μια καθαρή πολιτική παρέμβαση της ΕΚΤ»), τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (Δεν έλεγαν «όχι» και αποδέχονταν τα πάντα), τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ και το –όπως είπε– «χαλκείο των Βρυξελλών», ενώ αναφερόμενος στα στελέχη της τρόικας που έρχονταν για ελέγχους στην Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου, έκανε λόγο για «ομάδες τεχνοκρατών κατοχής που εισέβαλλαν στα υπουργεία και εξευτέλιζαν τους υπουργούς και τον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή