Χαμηλό βαρομετρικό με Τουρκία

Χαμηλό βαρομετρικό με Τουρκία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες έντονου στρατιωτικού ανταγωνισμού δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, με την προχθεσινή απόφασή της να δεσμεύσει μεγάλες περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο και να τις χρησιμοποιήσει ως πεδίο βολής, από 15 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, γιατί δεν μπορεί να οριοθετεί περιοχές εντός του FIR Αθηνών χωρίς ελληνική άδεια.

Η έκδοση της σχετικής NAVTEX ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη από τα υπ. Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας, καθώς μετά την προκλητική δέσμευση περιοχών τον περασμένο Φεβρουάριο, που περιελάμβανε χωρικά ύδατα και έδαφος της Λήμνου, η Τουρκία επανασχεδίασε τις συντεταγμένες και ουσιαστικά δημιουργεί το τρίτο της πεδίο βολής, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της. Η Τουρκία προτείνει, εδώ και χρόνια, την κατάργηση όλων των πεδίων βολής στο Αιγαίο, κάτι που αρνούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις ύστερα από εισηγήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια απόφαση θα απογύμνωνε αμυντικά την ηπειρωτική χώρα και τα εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου. Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι, εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει βρει το πολιτικό και το διπλωματικό αντίδοτο για να αναχαιτίσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Στα υπ. Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι νέες εξελίξεις δεν δημιουργούν ουσιαστικά εμπόδια στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ωστόσο είναι πολλά τα ερωτηματικά που προκαλούνται. Πρώτο στοιχείο είναι ότι, μόλις τον Μάιο, ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά αυτή η συμφωνία υπονομεύθηκε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, όταν τουρκικό πλοίο υποκλοπών μπήκε παράνομα σε οριοθετημένο πεδίο βολής στην Ανδρο προκαλώντας ένταση. Δεύτερο στοιχείο είναι ότι αμέσως μετά είχαμε την τουρκική ΝΑVTEX με την πολύμηνη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, που θεωρείται σίγουρο ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα ανανεωθεί κι έτσι θα μονιμοποιηθεί. Τρίτο στοιχείο είναι ότι πριν από περίπου 20 ημέρες, κατά τη διάρκεια άσκησης, δύο τουρκικές φρεγάτες έφθασαν κοντά στη Σούδα κινούμενες οριακά μεταξύ διεθνών και χωρικών υδάτων, ωστόσο η πρόκληση είναι ότι δεν θεωρείται φιλική ενέργεια πολεμικά πλοία να κινούνται κοντά σ’ ένα νησί όπως η Κρήτη. Οι πάρα πολλές και συνεχείς ασκήσεις στο Αιγαίο δημιουργούν συνθήκες έντασης και ανταγωνισμού, παραβιάζουν το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, απαξιώνουν τη λογική των ΜΟΕ και παράλληλα, παρά τις πολλές και συχνές επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πρόοδος δεν καταγράφεται.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δίνουν και μια πολιτική διάσταση στις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας ή κύκλων της, ότι δηλαδή η αλλαγή πολιτικού σκηνικού τροφοδοτεί την ισχυροποίηση των στρατηγών, και αυτοί με τη σειρά τους κάνουν αισθητή την ανανέωση του ρόλου τους στην Τουρκία δρώντας στο Αιγαίο. Πιθανόν να είναι υπαρκτή αυτή η εκδοχή, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας αποτελούν συνέχεια της διαχρονικής πολιτικής αμφισβήτησης που ασκεί στο Αιγαίο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή