Η στάση Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι επίδοξοι αντάρτες

Η στάση Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι επίδοξοι αντάρτες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πριν από τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης. Τρόποι όμως έχουν περιγραφεί πολλοί. Αυτό που αρχίζει να αμφισβητείται είναι αν και οι δύο πλευρές επιδιώκουν με τον ίδιο ζήλο μια συμφωνία. «Η καγκελάριος δεν ξέρει με βεβαιότητα τι πιστεύει βαθιά μέσα του ο Αλέξης Τσίπρας» λέει στην «Κ» γερμανική πηγή με πρόσβαση στην καγκελαρία, που θεωρεί παρ’ όλα αυτά ότι όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να ερμηνεύονται πάντα υπό το πρίσμα της άσκησης πιέσεων στην κορύφωση του δράματος. «Φυσικά υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα μπορούσαν όλα να πάνε στραβά, από λάθος. Επειδή δεν υπολογίσαμε σωστά κάτι. Πάνω από όλα όμως είναι η άσκηση πιέσεων. Να έχει κατά νου την Κύπρο ο κ. Τσίπρας» συμπληρώνει στην «Κ» η ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή Ελληνες αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αν διαρροές, όπως η χθεσινή στη Bild, ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit απηχούν τις διαθέσεις της Αγκελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή είναι προϊόν των διαφωνιών μεταξύ τους.

Διότι το χθεσινό δημοσίευμα της Bild, όπως και άλλα, δεν αποπνέει ιδιαίτερη εγκυρότητα. Ενώ το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Τώρα σχεδιάζει και η Αγκελα Μέρκελ το Grexit» και στις πρώτες γραμμές υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένες διαβουλεύσεις με στόχο τη θωράκιση της Γερμανίας από ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και από μία πιθανή χρεοκοπία, ακολούθως διαβάζουμε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εμπεριστατωμένο σχέδιο πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Πολλά πρέπει να αποφασιστούν ad-hoc. Ακόμη και η καγκελάριος γνωρίζει τώρα ότι δεν αρκεί ο χρόνος ώς τις 30 Ιουνίου για να σωθεί η Ελλάδα», φέρεται να δηλώνει στο γερμανικό ταμπλόιντ υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

«Η Bild σφάλλει σε αυτήν την περίπτωση», σχολιάζει Γερμανός δημοσιογράφος αντίπαλου ομίλου. «Η Γερμανία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να προετοιμαστεί για την περίπτωση capital controls. Τα λεφτά φεύγουν από τη δική σας χώρα, όχι τη δική μας» εξηγεί.

Δεν αποκλείεται λοιπόν το συγκεκριμένο δημοσίευμα να αποτελεί διαρροή από την πλευρά Σόιμπλε, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η καγκελάριος υιοθετεί σταδιακά τη δική του σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Είτε αποτελεί μία αποκατάσταση γοήτρου για τον παραγκωνισμένο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είτε μια κλιμάκωση των πιέσεων προς την Αθήνα, το βέβαιο είναι ότι η επίμαχη διαρροή αντανακλά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, το 51% των Γερμανών είναι σήμερα υπέρ του Grexit (έναντι 55% υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη στις αρχές του χρόνου), ενώ το 70% τάσσεται κατά νέων υποχωρήσεων προς την Ελλάδα – ειδικά στους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται σχεδόν στο 80%.

Ο κίνδυνος ανταρσίας

Με δεδομένο ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους ψηφοφόρους τους σε περίπτωση νέας ψηφοφορίας για υποχωρήσεις (παράταση προγράμματος) ή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κίνδυνος ανταρσίας ενός σημαντικού αριθμού εξ αυτών (σχεδόν το ένα τρίτο απειλεί να καταψηφίσει) θα έπληττε σοβαρά τη συνοχή της συντηρητικής παράταξης. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών έχει το κύρος και την αξιοπιστία να πείσει τους επίδοξους διαφωνούντες να παραμείνουν στο μαντρί. Γι’ αυτό άλλωστε η καγκελάριος έχει ανάγκη τον Σόιμπλε και ουδέποτε τέθηκε ζήτημα παραίτησής του, όπως είχε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα η Βild.

Απλώς το γερμανικό ταμπλόιντ εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο της «εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης» στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής της, Κάι Ντίκμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή