Το ΠΑΣΟΚ ενώπιον του μέλλοντός του

Το ΠΑΣΟΚ ενώπιον του μέλλοντός του

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόψε, ή το αργότερο την επόμενη Κυριακή, θα αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος ή η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά στα 41 χρόνια από την ίδρυσή του, ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ωστόσο, παρά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά, την ακόμη πιο μειωμένη καταγραφή στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και η θέση του στο πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι εξακολουθεί να απασχολεί κάποιους πολίτες. Στις κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων του κόμματος, προσήλθαν σχεδόν 35.000 άτομα, γι’ αυτό και στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι στη σημερινή διαδικασία ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μέχρι και υπερδιπλάσιος.

Η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος σήμερα, ή την επόμενη Κυριακή (θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο με τα υψηλότερα ποσοστά, εφόσον ο πρώτος δεν επιτύχει άνω του 50%), θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν σχετικά γρήγορα τις όποιες διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν -όπως και οι υπόλοιποι στο ΠΑΣΟΚ- μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούν και εκ των πραγμάτων ανακύπτουν. Το πρώτο και κυριότερο αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι των εξελίξεων που αφορούν την κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές. Στο ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσουν με σχετική ευκολία απόσταση από τη Ν.Δ. (είναι κοινή αντίληψη), αν και η μεγάλη πρόκληση για τη Χαρ. Τρικούπη είναι η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συζητείται ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει το κόμμα, σε περίπτωση που έλθει στη Βουλή πιθανή συμφωνία. Και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι συμφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταγγείλει τη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα την ψηφίσουν ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ θέτει ως επί της αρχής προϋπόθεση, την εξασφάλιση της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση. Ακόμη πιο υποθετικές είναι οι συζητήσεις που αφορούν το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επικρατούσα άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να στηρίζει κατά περίπτωση, όπως έγινε στην περίπτωση του νόμου για την ιθαγένεια.

Η Κεντροαριστερά

Προτού προκύψουν τέτοιου είδους εξελίξεις, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει με άμεσες εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν τον διάλογο στο χώρο της Κεντροαριστεράς: Από τον διάλογο με το «Ποτάμι» ή όποιες άλλες κινήσεις και προσωπικότητες ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, μέχρι την προσέγγιση με στελέχη που δεν βρίσκονται πια στο κόμμα. Εμμέσως πλην σαφώς όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αφήσει ανοιχτή την πόρτα για όσα στελέχη αυτομόλησαν στο Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την υπόθεση έχει σημασία και το τι ακριβώς θα πράξει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή του κ. Παπανδρέου και όλων όσοι των πλαισίωσαν. Μένει, επίσης, να φανεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει ο κ. Βενιζέλος για τον εαυτό του, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ως προς τα αμιγώς οργανωτικά ζητήματα, κρίσιμη είναι και η θέση του γραμματέα, την οποία ο κ. Ν. Ανδρουλάκης θα αφήσει εκ των πραγμάτων, καθώς το συνέδριο ψήφισε ότι δεν μπορεί να κρατούν κομματική θέση βουλευτές και ευρωβουλευτές, άρα και ο ίδιος. Ο απερχόμενος γραμματέας ουσιαστικά εξέλεξε τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την κ. Γεννηματά να ελέγχει, επίσης, ένα μεγάλο μέρος της. Καλή οργανωτική παρουσία είχε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Για τη θέση του επόμενου γραμματέα ακούγονται τα ονόματα στελεχών όπως ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, ο οποίος ψηφίστηκε πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και πρώην υπουργών, όπως ο κ. Ι. Μανιάτης. Εχει συζητηθεί και το όνομα του κ. Α. Σπυρόπουλου, ενός 29χρονου μηχανικού ο οποίος ανήκει στην ομάδα του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο οι πιθανότητες είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς ο νέος πρόεδρος δύσκολα θα δεχθεί ένα πρόσωπο που ανήκει στην επιρροή του απερχόμενου γραμματέα. Στη νεότερη γενιά που διεκδικεί ρόλο ανήκει ο κ. Μιχ. Κατρίνης, ενώ άπαντες εκτιμούν ότι κάποιο ρόλο θα διαδραματίσει και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Δ. Καρύδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή