Απογοητευμένος ο Γιουνκέρ από την πορεία των διαπραγματεύσεων

Απογοητευμένος ο Γιουνκέρ από την πορεία των διαπραγματεύσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνερ που «παρά τις προσπάθειές του» να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, δεν κατέστη δυνατή η πρόοδος, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, να συμβάλει, ως διαμεσολαβητής, στην πρόοδο των συνομιλιών, εφόσον προκύψει κάτι καινούριο. Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ πιστεύει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα. Τόνισε, επίσης ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30η Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να είχε βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

Εξάλλου η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Όπως είπε, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α.

 

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα, ωστόσο, αν παρά το γεγονός ότι δεν την πρότεινε θα την αποδεχόταν, αρκέστηκε στην απάντηση ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

 

Εξάλλου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάριο Ντράγκι θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή