Πυρά Γιουνκέρ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Πυρά Γιουνκέρ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ξέσπασε χθες καταγγέλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την ελληνική πλευρά ότι δεν λέει την αλήθεια στους Ελληνες. Ο κ. Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι ο ελληνικός λαός και όχι η ελληνική κυβέρνηση», η οποία λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά που είπε ο ίδιος στον Ελληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι του είχε πει ότι δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Συγχρόνως, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον κ. Αλ. Τσίπρα αυτές οι αυξήσεις να αντικατασταθούν με περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.

«Τα πράγματα είναι οριακά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» μετά τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ. Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής έρχεται μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της, που εξήγησε για πρώτη φορά πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια είναι τα βασικά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές μισθών και συντάξεων, παρ’ όλο που η ελληνική πλευρά σήμερα το διαψεύδει.

Εχθρικό κλίμα

Σε αυτό το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, θα συμμετέχει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του προχθές στη γερμανική εφημερίδα Bild, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παρουσιάσει στο Eurogroup νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, καθώς είπε ότι «το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Ομως, στο χθεσινό Euroworking Group (EWG) έγινε σαφές το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να στείλει νέες προτάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πρέπει πρώτα να γίνει η επεξεργασία τους με τους θεσμούς.

«Διαφορετική αντίληψη»

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό που επίσης έγινε ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης (EWG) είναι ότι υπάρχει τελείως διαφορετική αντίληψη για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή από την ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών. Από τη μία ο Ελληνας εκπρόσωπος κ. Χουλιαράκης εξέφρασε την άποψη ότι οι θεσμοί δεν έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους την ελληνική πρόταση, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών τόνισαν ότι η πρόταση δεν τους ικανοποιούσε σε δύο βασικούς τομείς, όπως ο ΦΠΑ και τo ασφαλιστικό και ότι τα νέα μέτρα που έφερε η ελληνική πλευρά δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν ή να ποσοτικοποιηθούν.

Συγχρόνως, όταν μία σειρά από εκπροσώπους εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη προόδου αλλά και την άποψη ότι το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης του προγράμματος πρέπει να συζητηθεί, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος για μία τέτοια συζήτηση. Από την αρχή της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο ότι δεν έχει νόημα να συζητηθούν σενάρια Β.

Από χθες οι φήμες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Σαββατοκύριακο με θέμα την Ελλάδα αυξάνονται, χωρίς όμως να τις επιβεβαιώνει κανείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή