ΗΠΑ: Συντονισμένες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις αδιεξόδου

ΗΠΑ: Συντονισμένες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις αδιεξόδου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, μία ημέρα μετά το τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ εκτίμησε πριν λίγο ότι παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διευκολύνουν μία λύση, «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν τελικά την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ελληνικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Η άποψή μας είναι γνωστή», είπε ο κ. Ερνεστ, «για ταχύτατη άρση του αδιεξόδου», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λιου στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, «στις σημερινές, παγκοσμιοποιημένες χρηματοοικονομικές αγορές, τα σοκ από το εξωτερικό έχουν την προοπτική να κλονίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες». Μεταξύ αυτών, το πρώτο που αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Εποπτείας του Χρηματοοικονομικού Συστήματος FSOC είναι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Λιου ερωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, και όπως απάντησε, «αν και υπάρχει κάποια πρόοδος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις και η οδός για την εξασφάλιση μίας συμφωνίας είναι δύσκολες και περίπλοκες».

Όπως τόνισε πάντως ο κ. Λιου, «συνεχίζουμε να προτρέπουμε για μία έγκαιρη λύση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να μπορεί να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου FSOC, «το 2014 οι ανησυχίες για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη επανήλθαν στην επιφάνεια εν μέσω αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα». Όπως επισημαίνεται σε αυτή, «δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διατηρήσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, το οποίο χρειάζεται για να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εντός του 2015».

Ερωτώμενος αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση του ΔΝΤ -με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης- να αλλάξει τους κανόνες του ώστε να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα το 2010 στο πλαίσιο της έκτακτης πρόσβασης σε χρηματοδότηση (λόγω συστημικού κινδύνου), ο κ. Λου απάντησε ότι «οι δράσεις που ελήφθησαν την περίοδο 2010-2012 για να αποφευχθεί μία οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν σωστές για το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ» και ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για το ΔΝΤ να διατηρεί ευελιξία σε κάποιες περιπτώσεις.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ επίσης προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, «δυστυχώς, η Ελλάδα και οι πιστωτές της αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες και με σοβαρές επιπτώσεις αποφάσεις τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με την κυρία Γέλεν, «σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, βλέπω πιθανότητες αστάθειας που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές (σ.σ. οικονομικές) προοπτικές και τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Χωρίς αμφιβολία θα υπήρχαν επιπτώσεις στις ΗΠΑ που επίσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές» (της αμερικανικής οικονομίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή