Διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ζητεί και πάλι ο Εντι Ράμα

Διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ζητεί και πάλι ο Εντι Ράμα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα και πιο επιθετική φρασεολογία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, επανέλαβε τη θέση του για νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εντελώς ανόητο» το ζήτημα της διατήρησης της εμπολέμου καταστάσεως μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν για το θέμα των θαλασσίων ζωνών η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ράμα απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Είναι μια σχεδόν πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα». Προφανώς, ούτε σοβαρό αδίκημα υφίσταται ούτε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου καθώς η συμφωνία του 2009 υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών με τη μέθοδο της μέσης γραμμής που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ύστερα από προσφυγή του κ. Ράμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή