Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους

Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ώρα που οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μαζευτεί στο Λουξεμβούργο για άλλο ένα Eurogroup, κατά το οποίο οι προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα είναι πολύ περιορισμένες, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο που αλλά και πότε θα μπορούσε να υπάρξει μία περαιτέρω συζήτηση που θα φέρει και την λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή την στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης την Πέμπτη το βράδυ ( 25.06) μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα. Σκοπός είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει  περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή την στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 όταν υπουργός ήταν ο Γ. Στουρνάρας.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή