Βαρουφάκης: Καταθέσαμε πρόταση για την εξεύρεση λύσης

Βαρουφάκης: Καταθέσαμε πρόταση για την εξεύρεση λύσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελληνική πρόταση παρουσίασε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Ενα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

«Βολές» κατά Eurogroup

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν σχολιάστηκαν ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών, δε συζητήθηκαν στο Eurogroup αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Αναφερόμενος στην πρόταση ανταλλαγής χρέους μεταξύ ΕΚΤ και ΕΜΣ, εξήγησε πως θα αποτελέσει νέο δάνειο με νέους όρους και προϋποθέσεις, από το οποίο όμως, όπως ανέφερε, το ελληνικό Δημόσιο δε θα πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στην αποπληρωμή της ΕΚΤ.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο επιβολής ελέγχων κεφαλαίων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αποτυχία της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως είναι το ακριβώς αντίθετο από μια Νομισματική Ενωση.

Όσον αφορά την παραμονή ή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» συμπλήρωσε ο Ελληνας υπουργός.

«Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός»

«Καλέσαμε τους εταίρους να προβούμε σε μια πολύ γρήγορη αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός», πρόσθεσε και υπογράμμισε:  

«Το κλειδί δεν είναι το αν η Ελλάδα θα προσαρμοστεί δημοσιονομικά, αλλά το πώς. Μέχρι στιγμής η προσαρμογή έχει επιφέρει “ξεφούσκωμα” της οικονομίας, χρέος και ανεργία».

Ακόμη επισήμανε ότι «ο πραγματικός λόγος που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω για το δημοσιονομικό κενό», προσθέτοντας ότι «οι δικές μας προτάσεις μας έφεραν 0,5% του ΑΕΠ πιο κοντά στους δανειστές. Αυτό το κενό του 0,5% δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας».

Οσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αποτελεί μεταρρύθμιση, και όχι η αύξηση του συντελεστή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή