Βερολίνο: Διαπραγμάτευση μέχρι τέλους αρκεί να βοηθήσει και η Ελλάδα

Βερολίνο: Διαπραγμάτευση μέχρι τέλους αρκεί να βοηθήσει και η Ελλάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του Βερολίνου να διαπραγματευτεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους «μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε σε δηλώσεις του ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής Καγκελαρίας.

«Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε στην μίνι συνέντευξή του στο δίκτυο Inforadio.

Ο κ. Αλτμάιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε δυσχερή θέση επειδή η κυβέρνησή τους δεν κατανόησε εγκαίρως ότι ο χρόνος τελειώνει», είπε σε μια προσπάθεια να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ο στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, αλλά επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Λυπούμαστε που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία»

«Λυπούμαστε που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος κατά το χθεσινό Eurogroup. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η Γερμανία θέλει να καταβάλει καθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά ισχύει και η αρχή «αλληλεγγύη έναντι πρότασης και εφαρμογής μέτρων».

 

Αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό θέμα εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη βάση για απόφαση και τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, η οποία θα τεθεί στο Eurogroup. Όπως σημείωσε, χωρίς συμφωνία, η σύνοδος μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτική συνάντηση κορυφής.

 

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και «η σκέψη είναι να γίνει μία περαιτέρω συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο». Παρέπεμψε, δε, στον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε, θα δώσει λεπτομέρειες στην συνέντευξη Τύπου, αργότερα σήμερα.

 

Σε ερώτηση πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και εξήγησε ότι το ζήτημα είναι τα μέτρα να έχουν την επιθυμητή διαρθρωτική και δημοσιονομική επίδραση.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι μία τέτοια απόφαση αφορά την ίδια τη χώρα και δεν είναι ζήτημα διαβουλεύσεων.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι ελπίζει «πως η Ελλάδα…θα συμπεριφερθεί τελικά όπως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή