Ισορροπώντας μεταξύ συμφωνίας και εκλογών

Ισορροπώντας μεταξύ συμφωνίας και εκλογών

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις που παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, εντάσεις, απογοητεύσεις, ελπίδες και ανησυχίες καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πλατεία Κουμουνδούρου και μεταξύ των διαφόρων τάσεων σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερό σημείο αναφοράς όλων των συζητήσεων αποτελεί ο πρωθυπουργός, για τον οποίο πολλά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σε καμία περίπτωση «δεν θα πέσει από τους συντρόφους του μέσα στη Βουλή». Γεγονός αποτελεί ότι μετά την αποτυχημένη συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, άρχισαν να συντίθενται διάφορα σενάρια εξελίξεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Ο πρωθυπουργός, μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και αφού η πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων άρχισε να γίνεται ορατή, αναζήτησε τα στηρίγματά του στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Τι προέκυψε: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι υπέρ μιας συμφωνίας έστω δύσκολης, ωστόσο συμφώνησε απολύτως με τον κ. Τσίπρα ως προς την απόρριψη των προτάσεων που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι από τη μία εξακολουθεί να μην αποδέχεται κάποια ταπεινωτική συμφωνία, αλλά από την άλλη δεν θέλει ούτε ρήξη, όχι μόνο γιατί τη θεωρεί επώδυνη, αλλά και γιατί είναι λάθος κίνηση.

Την ίδια θέση έχουν εκφράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και πολλά ακόμη κορυφαία στελέχη. Ειδική αποστολή στήριξης των χειρισμών του πρωθυπουργού, με προσανατολισμό υπέρ της όποιας συμφωνίας, έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο πιο σκληρός. Επιμένει ότι μόνο αν η κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη σε δύο – τρία θέματα θα μπορέσει να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή συμφωνία, διαφορετικά θα επέλθει η ρήξη, μια στάση όμως που περικλείει υψηλό ρίσκο για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη και άλλοτε τον εμπιστεύεται και τον αφήνει να εκφραστεί όπως εκείνος νομίζει και άλλοτε αναλαμβάνει ο ίδιος όλες τις πρωτοβουλίες.

Στην τελική ευθεία

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι εξελίξεις μπαίνουν στην τελική ευθεία και κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης πολλών απόψεων, με το δημοψήφισμα να έχει ατονήσει εντελώς, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός το θέλει ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα το επιζητεί. Η μόνη επιλογή που φαίνεται να κερδίζει έδαφος με μεγάλη ταχύτητα είναι η προσφυγή σε κάλπες, που αποτελούν μια δημοκρατική πολιτική διέξοδο για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας συμφωνίας.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν ότι από αύριο ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει ένα νέο γύρο επαφών, σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να αμβλύνει τους όρους μιας συμφωνίας για να γίνει αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σωρεία επαφών με ξένους ηγέτες πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Εγκυρες πηγές τονίζουν πως ήδη ο κ. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει τους συνομιλητές του ότι μια συμφωνία που δεν θα γίνει αποδεκτή από το κόμμα του δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, ακόμη και αν ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης καταστήσει σαφές και στους συνομιλητές του στην Αθήν, ότι θα πάρει μια συμφωνία και θα την παρουσιάσει στους βουλευτές του και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαπιστώσει ότι η συμφωνία γίνεται αποδεκτή, έστω και με παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών –που θα αντικατασταθούν– αλλά ακόμη και αν καταψηφιστεί από μικρό αριθμό βουλευτών, θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει, αλλά και να την παρουσιάσει με περιοδείες του στον ελληνικό λαό. Η απόφαση αυτή θα συνοδευθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και από αλλαγές στον προγραμματικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, ώστε να αναβαπτιστεί κοινωνικά με αποφάσεις που θα πλήττουν τη διαπλοκή και θα θέτουν τις βάσεις για μια υγιή οικονομία. Αν όμως διαβλέψει ότι οι βουλευτές θα απορρίψουν τη συμφωνία, δεν θα την καταθέσει καν στη Βουλή και θα προσφύγει σε εκλογές, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός Ελλάδος, διαβεβαιώνει ένας από τους πλέον συχνούς συνομιλητές του.

Με τον σχεδιασμό αυτό φέρεται να συμφωνούν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, αρκετοί ακόμη υπουργοί, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης θα αναλάβει την αποστολή να διατηρήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ενότητα του κόμματος και να το προετοιμάσει για κάθε ενδεχόμενο, κυρίως για εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή