Το μήνυμα Πούτιν στον Τσίπρα

Το μήνυμα Πούτιν στον Τσίπρα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή του μνημονίου πολιτικής δέσμευσης για την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα, η οποία, εφόσον το έργο τελικά υλοποιηθεί, θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, είναι το απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη. Βεβαίως, από πλευράς οικονομικού οφέλους, η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου που δεν έχει νομικό – δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν σημαίνει κάτι.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας ετέθησαν επί τάπητος και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να προχωρήσει μέχρι τον Νοέμβριο ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας. Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε να υποστηρίζει τη θέση της Αθήνας ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σταθερά να υποστηρίζει πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ε.Ε., επιθυμεί άλλωστε να έχει τη χώρα μας ως σύμμαχο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, και, ως εκ τούτου, όπως έχει ειπωθεί και κατά το παρελθόν από Ρώσους αξιωματούχους, η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής συνδρομής διά αυτής της οδού. Η Μόσχα, ωστόσο, εμφανίζεται διατεθειμένη να ενισχύσει τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού, όταν το έργο προχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή