Δύο σενάρια και στη μέση ο κ. Σαμαράς

Δύο σενάρια και στη μέση ο κ. Σαμαράς

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην, επί της αρχής, στήριξη μιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα την εξασφαλίσει ο κ. Αλ. Τσίπρας, καταλήγει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις ζυμώσεις για τη σύμπηξη ενός ευρωπαϊκού μετώπου που θα «εκφράσει» και την πλειοψηφία των πολιτών που, σταδιακά, διαδηλώνουν απέναντι στη ρήξη με την Ευρωζώνη.

Τα δύο, αλληλένδετα, σενάρια –υπό την έννοια ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ή η αδυναμία έγκρισής της από τη Βουλή θα πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις– βρίσκονται στον πυρήνα των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιεί, τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Σαμαράς. Συναντήσεις που, αν και προετοιμάζονταν λόγω της εξάντλησης του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να επιτύχει συμφωνία, πυροδοτήθηκαν και από την επιλογή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη να υπερκεράσει τον κ. Σαμαρά και να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η στάση της Ν.Δ. έναντι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας όσο και η προσπάθεια Σαμαρά για «άνοιγμα» του κόμματος σε στελέχη εκτός «γαλάζιων» τειχών συζητήθηκαν, λίγο ώς πολύ, και στις τρεις συναντήσεις των τελευταίων 24ώρων: με τον Κώστα Καραμανλή, την Τρίτη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Πέμπτη και με τον πρ. πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς φέρεται να δεσμεύτηκε, κάτι που υπαινίχθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης, ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει επί της αρχής μία συμφωνία στη Βουλή, θέση την οποία συμμερίζονται, προφανώς, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παυλόπουλος. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, διακινείτο η πληροφορία ότι ένα ακόμη στέλεχος που συνδέθηκε με τη «γαλάζια» κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, ο κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή του στη Συγγρού, δίνοντας την αίσθηση πλήρους στήριξης του καραμανλικού στοιχείου προς τον κ. Σαμαρά.

Ωστόσο, ήταν η συνάντηση με τον κ. Κώστα Σημίτη, τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που φούντωσε τα σενάρια, δεδομένου ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προνομιακό πεδίο συμμαχιών για τη Ν.Δ. Προφανώς, τα σενάρια συνεργασίας δεν αφορούν τον κ. Σημίτη, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», περιλαμβάνουν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τουλάχιστον, επί χάρτου.

Το ζήτημα της διεύρυνσης του κόμματος, στρατήγημα που μόνο την τελευταία στιγμή δεν προχώρησε ο κ. Σαμαράς προ διετίας με το «Νέα Ελλάδα», αποτέλεσε αντικείμενο και της συζήτησης που υπήρξε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οικία Σαμαρά στην Κηφισιά. Οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες, ωστόσο είναι σαφείς οι ενδοιασμοί της «καραμανλικής πτέρυγας» για το, χωρίς προϋποθέσεις, «άνοιγμα» του κόμματος. Υπό αυτή την έννοια, είναι σαφές, αν και ενδεχομένως άρρητο, το «βέτο» έναντι κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Ευάγγελου Βενιζέλου περιλαμβανομένου, αλλά και η «ανοχή» έναντι άλλων «πρασίνων» που, σύμφωνα με τα σενάρια, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στη λίστα «μετεγγραφών» του κ. Σαμαρά, όπως, ενδεικτικά, οι κ. Γιάννης Μανιάτης ή Γιάννης Σγουρός.

Οι πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν επιφυλακτικός απέναντι σε έναν κύκλο επαφών και αρνητικός σε εισηγήσεις να επεξεργαστεί η Ν.Δ. ένα συγκεκριμένο, κατά το δυνατόν, σχέδιο «ισοδύναμων» μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας, ήρθαν και ως απάντηση στην κινητικότητα που επιδεικνύουν στελέχη της Κεντροδεξιάς.

Παρά τη θέση ισχύος ως πρόεδρος της Ν.Δ. (σ.σ. οι «καραμανλικοί» δεν πιθανολογούν αμφισβήτησή του ακόμη και στην περίπτωση άμεσης υπογραφής συμφωνίας), ο κ. Σαμαράς είδε, ενδεικτικά, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να συναντά τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο (σ.σ. ο οποίος ουδέποτε εγκατέλειψε την εσωτερική πολιτική σκηνή) να καλεί σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την επίτευξη συμφωνίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει, μόνος του, ισοδύναμα αντί φόρων, τον κ. Νίκο Δένδια να συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.ο.κ. Πρόκειται για κινήσεις που δεν αφορούν μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες στην Κεντροδεξιά, αλλά και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να την υπογράψει και περάσει από τη Βουλή.

Η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό απέστειλε διακριτό ηγετικό μήνυμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ανταποκρίνεται στις τάσεις της εναπομείνασας οργανωμένης βάσης του κόμματος. Παράλληλα, προκάλεσε, εύκολα εξηγήσιμες αντισυσπειρώσεις από «γαλάζια» στελέχη πρώτης γραμμής. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ώρα η κ. Μπακογιάννη επιδιώκει να διευρύνει τις συμμαχίες της και με στελέχη που διαθέτουν ερείσματα στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή