«Πυρετός» επαφών για κάθε ενδεχόμενο σε Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ

«Πυρετός» επαφών για κάθε ενδεχόμενο σε Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκείς συσκέψεις με τους συνεργάτες και τους βουλευτές τους βρίσκονται τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς τίποτα πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κληθούν, ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες μέρες, να συμμετέχουν εκόντες-άκοντες σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αν η τελική συμφωνία που θα προταθεί στον κ. Αλ. Τσίπρα διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται ότι και στη Σεβαστουπόλεως και στη Χαρ. Τρικούπη σήμανε συναγερμός την Παρασκευή όταν ακούστηκε η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται το ενδεχόμενο να μη φέρει καν στη Βουλή την τελική πρόταση των εταίρων και να την απορρίψει επί τόπου τη Δευτέρα, αν κρίνει ότι δεν περνάει από το κόμμα του. Ο κ. Θεοδωράκης φερόταν αποφασισμένος να προειδοποιήσει δημοσίως τον πρωθυπουργό ότι οποιαδήποτε πρόταση κι αν του γίνει θα πρέπει οπωσδήποτε να κριθεί από τη Βουλή. Ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της νέας συμφωνίας θέτει την κατάθεση στη Βουλή και η κ. Γεννηματά, η οποία, ωστόσο, επιφυλάσσεται έως ότου δει το τελικό κείμενο.

Ανεξαρτήτως, όμως, της τελικής συμφωνίας που θα προταθεί στην κυβέρνηση τη Δευτέρα, στο «Ποτάμι» και στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τον ρόλο που πιθανώς θα κληθούν να παίξουν τις αμέσως επόμενες μέρες. Και κυρίως για το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που θα προσκρούει σε σοβαρές αντιδράσεις στο κόμμα του και στους ΑΝΕΛ. Τα περισσότερα στελέχη και η πλειοψηφία των βουλευτών του «Ποταμιού» δεν κρύβουν πια την απέχθειά τους για τη νέα κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν αλλοπρόσαλλη, ιδεοληπτική και επικίνδυνη. Θεωρούν, μάλιστα, ότι θα είναι αυτοκτονική επιλογή για το κόμμα τους η οποιαδήποτε μορφή συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον το πολυσυζητημένο σενάριο να διαμορφωθεί μια νέα κυβέρνηση με τη στήριξη του «Ποταμιού» ως αντίβαρου στις απώλειες που πολλοί προεξοφλούν ότι θα επιφέρει ακόμη και μια θετική συμφωνία όχι μόνον στις τάξεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ανένταχτους σε τάσεις – και γι’ αυτό απρόβλεπτους– βουλευτές της σημερινής κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Εύλογο ερώτημα

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τον τελευταίο καιρό ο κ. Θεοδωράκης αποφεύγει να μιλάει, όπως παλιότερα, για την πιθανότητα σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμη και να έφευγαν οι Λαφαζάνηδες και οι Στρατούληδες, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ούτε με τους Καμμένους ούτε με τους Μπαλτάδες», έλεγε προχθές στενός συνεργάτης του, υπονοώντας ότι η μόνη συνεργασία που μπορεί να έχει το «Ποτάμι» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή για να μην καταρρεύσει η χώρα. Κατόπιν τούτων, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ο κ. Θεοδωράκης εξακολουθεί να κρατάει ζωντανό ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Τσίπρα. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις και στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δεν θέλει να πάει κόντρα στο ρεύμα στήριξης που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο πρωθυπουργός. Προσβλέπει μάλλον να έρθουν σταδιακά στη δική του όχθη όσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ήδη τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται, αλλά αρνούνται να παραδεχθούν επί του παρόντος το λάθος της επιλογής τους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αρκετά στελέχη του «Ποταμιού» θεωρούν λάθος τη στρατηγική αυτή του κ. Θεοδωράκη, εκτιμώντας ότι θα είχε ήδη πολλαπλάσια οφέλη αν είχε ταχθεί με απόλυτη σαφήνεια απέναντι στον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή στη Χαρ. Τρικούπη, η κ. Γεννηματά, αργά αλλά σταθερά, επιχειρεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να το προσαρμόσει στη νέα πραγματικότητα. Συνεργάτες της νέας προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι επί της αρχής η συζήτηση με το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα θετικό βήμα, δεδομένου πως πριν δεν υπήρχε κανένας δίαυλος επικοινωνίας και καμία πληροφόρηση από την πρωθυπουργική πλευρά. Ωστόσο, τονίζουν ότι πέραν αυτής της αυτονόητης επίτευξης ενός επιπέδου επικοινωνίας που αποτελεί και απόδειξη τήρησης ενός μίνιμουμ πολιτικού πολιτισμού, η κ. Γεννηματά σε όλες τις παρεμβάσεις της από την περασμένη Κυριακή έχει αναδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τακτική ρήξης, ενώ έχει καταγγείλει και την «άγονη» στάση που τηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την αντιπολιτευτική περίοδό του. Η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επαφές με στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο κ. Τζιάνι Πιτέλα, ενώ οριστικοποιήθηκε και το ραντεβού της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την 1η Ιουλίου. Ως προς τα εσωτερικά του κόμματος, αυτές τις ημέρες ήδη πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να δρομολογήσει και τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ονόματα προς ανακοίνωση (όπως π.χ. για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ που μένει κενή). Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπου θα ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις, μεταφέρεται στις αρχές του Ιουλίου, όταν πια θα είναι απολύτως σαφής η κατάσταση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή