«Ανάσα» έξι μηνών προς την κυβέρνηση βλέπει ο Κ. Καραμανλής

«Ανάσα» έξι μηνών προς την κυβέρνηση βλέπει ο Κ. Καραμανλής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία διότι κάθε άλλη εξέλιξη είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα, εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο οποίος παρακολουθεί στενά και ενημερώνεται, από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Οσοι τον επισκέπτονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταδίδουν μια αίσθηση αισιοδοξίας εκ μέρους του για την έκβαση της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, η οποία στηρίζεται σε λογικά πολιτικά συμπεράσματα αλλά και πληροφορίες που του μεταφέρονται.

«Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν συναντώνται για να ηττηθούν. Αν δεν υπήρχε το έδαφος για συμφωνία, δεν θα γινόταν έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Αυτή πραγματοποιείται τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη για δύο λόγους», λένε στελέχη που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό:

α) Για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να επικυρώσουν τη συμφωνία εντός του μηνός, αλλά και

β) Για να μη μονοπωλήσει εκ νέου η υπόθεση της Ελλάδος την τακτική Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Καραμανλής και τα στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί του εκτιμούν ως πιθανότερο το σενάριο οι εταίροι να δώσουν μια «ανάσα» περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως «τεστ» για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, προσφέροντας, εκτός από τις αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας και ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση του χρέους, το οποίο θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα να κερδίσει στη συνέχεια και την εσωκομματική κοινοβουλευτική μάχη. Σχεδόν στο σύνολό τους, τα καραμανλικά στελέχη μνημονεύουν την πρόσφατη διαρροή της Συγγρού, με την οποία επιχειρήθηκε να υπογραμμιστεί ότι το διαφαινόμενο πλαίσιο ρύθμισης του χρέους είχε μπει επί των κυβερνητικών ημερών της Νέας Δημοκρατίας ως πρόσθετο σημάδι ότι «έρχεται συμφωνία».

Τα ίδια στελέχη κρατούν αποστάσεις από τις εκτιμήσεις άλλων «γαλάζιων» συναδέλφων τους ότι, ακόμη κι αν έρθει συμφωνία, «θα σκαλώσει» στις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη δική τους άποψη, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας θα κατορθώσει να υπερβεί τους εσωκομματικούς σκοπέλους.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καραμανλικοί βουλευτές διαφωνούν ριζικά με την πιθανότητα να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Ως γνωστόν, το σενάριο αυτό διακινήθηκε από ορισμένους τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Για τη συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών, μία τέτοια κίνηση, το μόνο που θα προσφέρει είναι μεγαλύτερη συσπείρωση στην κυβερνητική παράταξη.

Οσο για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα τους έναντι της διαφαινόμενης συμφωνίας, η θέση τους είναι ξεκάθαρη. Θεωρούν μονόδρομο να τη στηρίξει. Το ίδιο πιστεύει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ανέλυσε τις απόψεις του στον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι κάθε άλλη σκέψη κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον σαφή, καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η παραπάνω στάση είναι δυνατό να μεταβληθεί μόνον αν η συμφωνία περιλαμβάνει «εξωφρενικά παράλογες απαιτήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή