Πέντε χρόνια πρωτοσέλιδο στα γερμανικά ΜΜΕ η ελληνική κρίση

Πέντε χρόνια πρωτοσέλιδο στα γερμανικά ΜΜΕ η ελληνική κρίση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα, η Sueddeutsche Zeitung, η γερμανική εφημερίδα με ίσως την πληρέστερη κάλυψη της ελληνικής κρίσης χρέους, είχε ένα κινδυνολογικό ρεπορτάζ περί επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από πού εκπορεύονται τέτοια δημοσιεύματα, ποιες είναι οι πηγές τους και ποιος ο στόχος των γερμανικών ΜΜΕ τα τελευταία πέντε χρόνια;

Μιλώντας με τους συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ, διαπιστώνει κανείς τα ηθικά διλήμματα που συχνά γεννιούνται στους Γερμανούς συναδέλφους: «Είχα την πληροφορία από δύο πλευρές», λέει εις εξ αυτών, «τι μπορούσα να κάνω;», απολογείται στην «Κ», απαντώντας στο επιχείρημα ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις θα μπορούσαν να σπείρουν τον πανικό και να προκαλέσουν bank run. «Στόχος είναι η ενημέρωση, δεν μπορώ εγώ να παρέμβω και να αποκρύψω ειδήσεις. Αυτό θα αποτελούσε πολιτική απόφαση», εξηγεί και καταλήγει: «Οντως αυτά τα ρεπορτάζ βασίζονται σε διαρροές και ο βασικός σκοπός είναι να αποδείξουν οι Γερμανοί πολιτικοί πως έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία, σε περίπτωση που κάτι στραβώσει».

Οι περισσότεροι Γερμανοί συνάδελφοι, πάντως, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» επιβεβαιώνουν τις προνομιακές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων εφημερίδων και πολιτικών προσώπων. Η σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ποικίλα έντυπα είναι γνωστή και καλλιεργείται και από τις δύο πλευρές. «Οταν έχεις ένα απόρρητο χαρτί από το γραφείο του, δύσκολα μπορείς να μην το αξιοποιήσεις», παραδέχεται συντάκτης έγκυρου περιοδικού, που σπαράσσεται από συστηματικούς εμφυλίους κάθε φορά που εμφανίζεται ένα αρνητικό για την Ελλάδα non paper από το συρτάρι του Σόιμπλε. Η επιθεώρηση χωρίζεται στα δύο, μεταξύ οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, με το πρώτο τμήμα να υιοθετεί σκληρή «ανθελληνική» γραμμή και το δεύτερο να συντάσσει ευαίσθητα κοινωνικά κείμενα με έμφαση στα δεινά του ελληνικού λαού. Αποτέλεσμα, πάντως, αυτών των παλινωδιών είναι να βγαίνει προς τα έξω μια χαοτική εικόνα για τη συνολική στάση των γερμανικών ΜΜΕ έναντι της Ελλάδας.

Στην τελευταία εκπομπή του Γκιούντερ Γιάουχ, ένα από τα δημοφιλέστερα talk shows της Γερμανίας, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ ισχυρίστηκε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προτείνει την αύξηση του ηλικιακού ορίου για να βγει κάποιος στη σύνταξη στα 56 χρόνια, ενώ σε εμάς είναι 64». Τη λαϊκίστικη δήλωση αναπαρήγαγαν την επόμενη μέρα τόσο η ταμπλόιντ Bild όσο και η σοβαρή συντηρητική FAZ. Ακολούθως, όμως, η Sueddeutsche Zeitung αποκατέστησε την αλήθεια, διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης σε Γερμανία και Ελλάδα είναι σχεδόν ίδιος και πως το νούμερο 56 που με ελαφρότητα εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της εκπομπής αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ενώ το 64 στη Γερμανία αναφέρεται μόνο στις συντάξεις γήρατος.

Διαφέρει το ύφος

Εχει ενδιαφέρον ότι συχνά η Bild δεν διαφέρει πολύ από τη FAZ στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, παρά μόνο σε επίπεδο γλωσσικού ύφους, κάτι που είχε άλλωστε επισημάνει στην αρχή της κρίσης στην «Κ» ο νομπελίστας Γκίντερ Γκρας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, όταν δημοσιογράφος της FAZ επιχείρησε να πάρει συνέντευξη από τον τότε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εκείνος διέκοψε τον ερωτώντα έπειτα από επτά λεπτά και τον πέταξε έξω, διαμηνύοντάς του ότι δεν συνεργάζεται με τον κουτσομπολίστικο Τύπο. Πρόσφατα o ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη FAZ να ζητήσει συγγνώμη επειδή έγραψε ότι ο Ελληνας εκπρόσωπος στο EWG (σ.σ. Ο Νίκος Θεοχαράκης, γ.γ. του ΥΠΟΙΚ) «συμπεριφέρεται σαν ταξιτζής».

Η Βild είναι γνωστή για τις εκστρατείες της κατά της Ελλάδας και τον ενεργό πολιτικό της ρόλο στη διάρκεια της κρίσης: μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε αποστείλει επιστολές σε όλους τους βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, ζητώντας τους να δηλώσουν αν προτίθενται να ψηφίσουν νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Γιατί, όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής της, Κάι Ντίκμαν, «αυτήν τη στιγμή καλλιεργείται στο Βερολίνο μια πολιτική υποκρισία και διγλωσσία. Κατ’ ιδίαν, πολλοί βουλευτές, ειδικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δυσανασχετούν με τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα και δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες τη λογική αυτής της στρατηγικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή