Κεφαλαιακούς ελέγχους ζήτησε ο Σόιμπλε

Κεφαλαιακούς ελέγχους ζήτησε ο Σόιμπλε

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία πρόταση με αρχικά θετικές ενδείξεις κατέθεσε χθες η ελληνική πλευρά ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, έφτασε, ωστόσο, καθυστερημένα και δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί κατάλληλα από τους θεσμούς. Από μία πρώτη ανάγνωση που έκαναν οι θεσμοί πριν από το χθεσινό Eurogrοup αξιολόγησαν ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μένει να εξεταστεί σε διάφορα σημεία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την πρόταση ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Οι θεσμοί, όμως, τόνισαν ότι θα είναι «επιζήμια για την ανάπτυξη», καθώς βασίζεται σε επιβολή φόρων και όχι σε μείωση δαπανών, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι παράδοξο να έρχεται από μία κυβέρνηση που έχει δώσει τόσο βάρος στην ανάπτυξη. Ενδεικτική του χαρακτήρα της πρότασης είναι η επιβολή φόρου 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000.

Δείτε τι συνέβη στο παρασκήνιο του Eurogroup: 

Στο τεχνικό σκέλος των διαπραγματεύσεων για να μπορέσει να συγκληθεί το επόμενο Eurogroup που ενδεχομένως θα είναι και η συνεδρίαση που θα δώσει το τελικό «πράσινο φως», πρέπει εκτός από την οριστικοποίηση των μέτρων να συμφωνηθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για καταβολή δόσεων, χρονοδιαγράμματα για να περάσουν αυτά τα προαπαιτούμενα από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, αλλά και συμφωνία για την παράταση του προγράμματος.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν έφτασε σε συμπέρασμα στο οποίο μπορούσε να βασιστεί η Σύνοδος Κορυφής, κάτι που απαιτεί και το πρωτόκολλο και ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι ηγέτες είναι ελεύθεροι να φτάσουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Για το θέμα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε αναφορά στο τέλος της συνεδρίασης. «Επειδή πολλά λέγονται για το χρέος, είχαμε αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2012 αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως και ολοκληρωθεί, τότε θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Αυτό δεν έχει αλλάξει, αλλά πρέπει το πρόγραμμα να εφαρμόζεται κανονικά. Η απόφαση ισχύει», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί και νέο Eurogroup αυτή την εβδομάδα, πιθανόν την Πέμπτη το πρωί πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελληνική πρόταση έχει αρχίσει να αναλύεται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών από χθες το απόγευμα – χωρίς την ελληνική συμμετοχή αρχικά– ώστε να φτάσουν οι θεσμοί πρώτα απ’ όλα σε συμφωνία μεταξύ τους σε τι αποδέχονται και τι όχι.

Kατά τη διάρκεια της χθεσινής σύντομης συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος υπουργός Οικονομικών που ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον Βέλγο ομόλογό του Βαν Οβλεβελντ, «δεν ήταν όλοι σύμφωνοι στο θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων», υπονοώντας ότι μία σειρά υπουργών δεν τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας πρότασης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκφράστηκε επίσης έντονη δυσφορία από αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, που αναρωτήθηκαν γιατί βρίσκονται για άλλη μία φορά στη βελγική πρωτεύουσα χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και αποτέλεσμα. Στη δυσφορία συνέβαλε το γεγονός ότι οι Ελληνες συμμετέχοντες στο Eurogroup κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος βρέθηκαν στην αίθουσα 20 λεπτά αφού είχε αρχίσει η συνεδρίαση και αφού είχαν ήδη περιμένει 17 υπουργοί Οικονομικών για να ξεκινήσουν. «Τους ψάχναμε στα τηλέφωνα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή