Προς την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος

Προς την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το βροχερό πρωινό στις Βρυξέλλες διαμορφώνει ένα μουντό και απαισιόδοξο σκηνικό για την σημερινή ημέρα, που πολλοί βλέπουν ως την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ήδη από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, μεταφέρει προς εταίρους και θεσμούς την πρόταση της Αθήνας για συμφωνία, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται από κάθε πλευρά είναι σαφές: ο χρόνος τελειώνει και ήρθε η ώρα των αποφάσεων.

Σταθερή επιδίωξη της Αθήνας, όπως επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα, είναι να καταφέρει μία συμφωνία, από την οποία θα απορρέουν δεσμεύσεις για διευθέτηση του χρέους και αναπτυξιακιακή ώθηση, μέσω της αναγκαίας χρηματοδότησης, στην ελληνική οικονομία. Με εξασφάλιση αυτών των δύο προϋποθέσεων, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μέτρων, το οποίο θα σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές και ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από συνεργάτες του αποφασισμένος να σηκώσει το πολιτικό βάρος μιας τέτοιας εξέλιξης, το οποίο θεωρεί διαχειρίσιμο, έαν μπορεί ως αντίβαρο να παρουσιάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία, που θα δίνει μία συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο τεστ για τις ελληνικές προτάσεις είναι το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου μετατέθηκε για νωρίς το μεσημέρι, καθώς μεταξύ αυτής και της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης θα μεσολαβήσει η πενταμερής που κάλεσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλούν και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να επενδύει σε μία πολιτική διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της οποίας υπολογίζει στη συνδρομή της κ. Αγκελα Μέρκελ και του κ. Φρανσουά Ολάντ, θα προτιμούσε να διαχειριστεί ο ίδιος, σε ανώτερο επίπεδο την παρουσίαση της πρότασης, για την οποία ήδη έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τους δύο ηγέτες, όπως και τον κ. Γιουνκέρ. Οπότε, μείνει να φανεί εάν τελικά θα παρουσιάσει και ο κ. Βαρουφάκης την ελληνική πρόταση στους ομολόγους του.

Από ότι φαίνεται, πάντως, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αφορά, πλέον, μία ολιγόμηνη παράσταση του τρέχοντος προγράμματος και μετάθεση, στη λήξη της, της συζήτησης για μία συνολικότερη συμφωνία για τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή