Μ. Ντράγκι: «Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση»

Μ. Ντράγκι: «Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά τη δημοσιοποίηση της κοινής έκθεσης των πέντε ευρωπαϊκών Θεσμών με τίτλο: «Ολοκληρώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης». Η έκθεση, που παραγγέλθηκε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, έχει γραφεί από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Eurogroup και της ΕΚΤ. Περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και θα παρουσιασθεί στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

«Η έκθεση περιγράφει πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από το σημερινό σύστημα συντονισμού με βάση κανόνες στην κοινή λήψη αποφάσεων εντός των κοινών Θεσμών», δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειες των οικονομιών μας. Να διασφαλίσουμε ότι η απόκλιση θα γίνει και πάλι σύγκλιση και να διασφαλίσουμε το αμετάκλητο της Νομισματικής Ένωσης. Η έκθεσή μας παρέχει τον οδικό χάρτη γι' αυτό».

Η έκθεση περιγράφει τρόπους για την ενίσχυση των θεμελίων της Ευρωζώνης σε δύο φάσεις. Στους ερχόμενους μήνες, προτείνει μία διαδικασία «ολοκλήρωσης με δράση» για να καταστούν πιο ανθεκτικές οι οικονομίες της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη συνολικά, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής ‘Ένωσης. Οι Πρόεδροι των Θεσμών υποστηρίζουν μία γρήγορη συμφωνία για ένα κοινό, μόνιμο δίχτυ ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution Fund) . Ζητούν επίσης να γίνουν κατά προτεραιότητα βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασφάλισης Καταθέσεων.

Η έκθεση καλεί επίσης για την έναρξη μίας νέας διαδικασίας σύγκλισης όλων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, για να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα αντοχής τους σε σοκ. Οι πέντε Πρόεδροι σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία σύγκλισης πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε βασικές πολιτικές. Αυτό θα σήμαινε τη μετακίνηση στην κοινή λήψη αποφάσεων στους τομείς αυτούς στο πλαίσιο των κοινών Θεσμών. Στο τέλος της διαδικασίας σύγκλισης, οι Πρόεδροι προτείνουν να καθιερωθεί μία λειτουργία δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη, ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική αμοιβαία ασφάλιση έναντι των σοκ, ενώ θα αποφεύγονται οι μόνιμες μεταβιβάσεις (πόρων) μεταξύ των χωρών – μελών. Υποστηρίζουν, επίσης, τη δημιουργία τελικά ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης για να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών. Την άνοιξη του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση εθνικών αρμοδιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή