ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα έντοκα γραμμάτια προσβλέπει η Αθήνα για να πληρώσει το ΔΝΤ

lagg--2

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μία απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πιο άμεσος τρόπος εξασφάλισης χρηματοδότησης, προκειμένου να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ, Γερούν Ντάισελμπλουμ του Eurogroup, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Επιβεβαιώνει δε, ότι η Αθήνα δεν περιμένει ότι οι σημερινές κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα οδηγήσουν σε λύση και συμφωνία.

Όπως διευκρίνισε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά ήρθε έτοιμη να οριστικοποιήσει μία απόφαση, αλλά δεν περιμένει ότι το Eurogroup θα λάβει απόφαση, ενώ από τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης η κυβέρνηση προσδοκά μία θετική διατύπωση για συνέχιση των διαβουλεύσεων. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί ζήτησαν χρόνο να συζητήσουν και να διαβουλευθούν επί της ελληνικής πρότασης και να δουν τα σημεία στα οποία θεωρούν ότι χρειάζονται διευκρινίσεις.

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια πρόταση που έφερε η Αθήνα, η οποία υπερασπίζεται, μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, ότι δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στον ανώτατο συντελεστή, ενώ η επιδιωκόμενη λύση δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τα φτωχά και μεσαία στρώματα και θα πρέπει να διευθετεί το πρόβλημα της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. "Είμαστε σε καλό σημείο στις διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν θα τραβήξει την πρίζα", ήταν το σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.