ΗΠΑ: Τώρα είναι η ώρα για τη λύση

ΗΠΑ: Τώρα είναι η ώρα για τη λύση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αισιοδοξία τους για μια επικείμενη συμφωνία εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για μία συμφωνία. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, είχε εκφράσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την πεποίθηση ότι αν οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να κάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αργά την Κυριακή, εξάλλου, ο κ. Λιου τον προέτρεψε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Χθες επικοινώνησε και με την κ. Λαγκάρντ, στην οποία τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί» για την επίτευξη συμφωνίας.

Οπως είπε ο κ. Ερνεστ, «είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα αδράξουν την ευκαιρία, τώρα που είναι τόσο κοντά στην τελική προθεσμία, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν μπροστά, κάτι που είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων των συνομιλητών». Οσο για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, δεν φάνηκε να το θεωρεί πιθανό, καθώς όπως είπε χαρακτηριστά: «Οι δύο χώρες δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή, και αυτό μετριάζει την ανησυχία» ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία ή ότι η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί.

Νωρίτερα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Λιου αναγνώρισε τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις, επέμεινε στην ανάγκη να είναι αξιόπιστες ώστε να αποτελέσουν βάση για συμφωνία το συντομότερο και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Ο κ. Λιου επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές αναφορικά με την «ευαίσθητη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι «είναι επείγον για την Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να φτάσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», επαναλαμβάνοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα προκαλούσε άμεσες δυσχέρειες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». Στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Eurogroup, επισήμανε «την άμεση ανάγκη για την Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, προέτρεψε τον κ. Ντάισελμπλουμ «να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα, ώστε να βρει μία δίοδο για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της εντός της Ευρωζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή