Μεταρρύθμιση του πολιτικοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας ζητά ο Μοσκοβισί

Μεταρρύθμιση του πολιτικοοικονομικού συστήματος της Ελλάδας ζητά ο Μοσκοβισί

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη» είπε ο Επίτροπος καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές για την ελληνική κρίση χρέους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες. Ο ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μένει να γίνει ακόμη «δουλειά σε δύο ζητήματα», αναφέροντας το θέμα του ΦΠΑ και αυτό της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε αλλαγή διάθεσης προς το καλύτερο στους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεώρησε τις προτάσεις λίγο-πολύ ίδιες με τις προηγούμενες.

Πρόκειται για «στέρεα και ευρεία βάση, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά. Προσπαθούμε να πετύχουμε συμφωνία, αλλά δεν την έχουμε ακόμη πετύχει», σημείωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δίνοντας τον τόνο του Eurogroup που συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις – απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009». Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

Η κα Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα». «Αυτή την ώρα, οι εταίροι μας καλούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή