Βουλή: Ενταση με φόντο τη διαπραγμάτευση – αποχώρησε η ΝΔ

Βουλή: Ενταση με φόντο τη διαπραγμάτευση – αποχώρησε η ΝΔ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση διεξάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα των Ατόμων με Αναπηρίες και ασφαλιστικά ζητήματα.

Οι βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει, μέσω της Εκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πλήρης περιγραφή της κάλυψης του δημοσιονομικού κόστους που προκύπτει από διατάξεις του σχεδίου νόμου, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Μια συνεδρίαση η οποία σημαδεύτηκε από οξύτατες φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και από την ανταλλαγή  επιθετικών προσωπικών χαρακτηρισμών.

Η ένταση, αρχικώς, προκλήθηκε καθώς ο αρμόδιος υπουργός Δ. Στρατούλης εισηγήθηκε την διαδικασία του «επείγοντος» για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης. Αντέδρασαν σχεδόν άπαντες από το χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ μέσα στο κλίμα έντασης που πλέον είχε πυροδοτηθεί οι αντιπαραθέσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Ολα αυτά, φυσικά, υπό τη βαριά σκιά της υπό διαμόρφωση συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους δανειστές.

"Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Στρατούλης.

«Τα λόγια της Θεσσαλονίκης θα τα πληρώσετε ακριβά», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Γερ. Γιακουμάτος (ΝΔ), ενώ σε κάποιο σχόλιο-απάντηση που επιχείρησε να δώσει κάποιος εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε: «Μη λες ψέματα σ’ εμάς. Πέστα στην τηλεόραση».

Στις έντονα διατυπωμένες παρεμβάσεις των «γαλάζιων», ακούστηκε κάποια στιγμή ν’ αντιδρά ο κ. Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ): «Αυτά δεν τα λένε ούτε οι δανειστές. Είστε η τρόικα του εσωτερικού» είπε.

«Αστο τώρα, μην μιλάς πολύ, που από κομμουνιστής έγινες μνημονιακός» ανταπάντησε ο κ. Β. Οικονόμου (ΝΔ).

«Ο κ. Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα», σχολίασε αμέσως ο κ. Πετράκος.

«Εγώ γράφω στο βιογραφικό μου από πού έχω περάσει» είπε από την πλευρά του, εν μέσω γενικευμένου θορύβου ο κ. Οικονόμου.

«Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου» είπε καυστικά ο κ. Στ.Λεουτσάκος.

«Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Λεουτσάκος» ακούστηκε από τα γαλάζια έδρανα.

«Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι γυρολόγοι» επέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να σας απαριθμήσω εγώ γυρολόγους που έχετε μαζέψει στο ΣΥΡΙΖΑ;» έθετε ρητορικά το ερώτημα λίγο αργότερα ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ).

Για «ανούσιο καυγά αποπροσανατολισμού ενόψει μιας νέας αντιλαϊκής συμφωνίας», έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Θ.Βαρδαλής (ΚΚΕ).

Ως προς την επικείμενη συμφωνία, η κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι είναι «αφόρητες οι πιέσεις» στις οποίες πάντως –όπως υποστήριξε- «η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει». «Για τη συμφωνία που γίνεται θα έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε, όταν θα υπογραφεί και με τους όρους που θα υπογραφεί. Θα έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε συμφωνίες και διαφωνίες» ανέφερε απλά ο κ. Λεουτσάκος.

«Εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», σημείωσε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Το Ποτάμι).

«Είναι πολύ βαρύ το πακέτο μέτρων που προτείνετε στον ελληνικό λαό. Φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να είστε νηφάλιοι ενόψει των αποφάσεων που θα κληθείτε να λάβετε. Εμείς δεν θα σας πούμε ούτε μερκελιστές, ούτε προδότες. Το φορτίο αυτό θα το σηκώσετε μόνοι σας. Αυτή την υπερφορολόγηση δεν νομίζω ότι θα τη στηρίξει κανείς», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή