Το μεγάλο κόστος της καθυστέρησης και της αβεβαιότητας

Το μεγάλο κόστος της καθυστέρησης και της αβεβαιότητας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλάσια μέτρα από αυτά που απαιτούνταν στις αρχές του έτους (και μάλιστα για να επιτευχθούν πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα), χρειάζεται πλέον η Ελλάδα για να διατηρηθούν εντός τροχιάς τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, αλλά και η αρχική αίσθηση που είχε καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση ότι πολλά από τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα συνεχιστούν, οδήγησε σε στασιμότητα την οικονομία (με την ύφεση για το σύνολο του έτους να είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο), σε εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση στην ανάγκη για πολλά νέα μέτρα λιτότητας.

Τον Δεκέμβριο του 2014 και πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, η τρόικα ζητούσε νέα μέτρα από την τότε κυβέρνηση της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,6 δισ. Εξι μήνες αργότερα, οι θεσμοί συμφώνησαν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ ή στα 1,8 δισ. για το 2015, αλλά πλέον θεωρούν ότι για να υλοποιηθεί ο στόχος απαιτούνται 3,4 δισ. νέα μέτρα, τα οποία θα επιβληθούν μόνο για ένα εξάμηνο. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση έχει προτείνει παρεμβάσεις ύψους 2,7 δισ. για το 2015 και οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται με επίκεντρο τον ΦΠΑ ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων (κατά 700 εκατ. ευρώ). Επί της ουσίας, μέσα σε έξι μήνες και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα «γλίτωσε» από την ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 3,8 δισ. για το 2015 λόγω της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπήρξε σημαντική χρονοτριβή με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις κατά περίπου 900 εκατ. (από τα 2,5 δισ. στα 3,4 δισ.) για το δεύτερο μισό του έτους. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στη μεγάλη αβεβαιότητα που επισκίασε την ελληνική οικονομία στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, πήγασε αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις και επέδρασε αρνητικά:

1. Στην ελληνική οικονομία. Από την προκήρυξη των εκλογών η οικονομική δραστηριότητα «πάγωσε». Αρχικά λόγω του εκλογικού κύκλου και στη συνέχεια εξαιτίας της ασάφειας που επικράτησε αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όσο περνούσαν οι μήνες εντεινόταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, σταδιακά οι καταναλωτές περιόρισαν τη δραστηριότητά τους εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων, ενώ αντίστοιχη ήταν και η στάση που τήρησαν οι επιχειρήσεις. Ολα αυτά οδήγησαν στη στασιμότητα της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Πλέον, η οικονομία φλερτάρει με την επιστροφή στην ύφεση φέτος ή στην καλύτερη περίπτωση με μία αναιμική ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες στο δεύτερο εξάμηνο.

2. Στην πορεία του προϋπολογισμού. Οι προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, που αρχικώς είχαν επαναδιατυπωθεί και αμέσως μετά τις εκλογές, για κατάργηση μέτρων που ήδη εφαρμόζονταν δημιούργησαν ένα αίσθημα αναμονής στους φορολογουμένους. Επίσης, η πτώση της κατανάλωσης λειτούργησε αρνητικά και στους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο του 2015 η υστέρηση των φορολογικών εσόδων να ξεπερνά τα 1,7 δισ. και ο προϋπολογισμός να είναι εντελώς εκτός τροχιάς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί από μόνο του την ανάγκη για την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε γίνει συζήτηση για το πώς θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ενώ τώρα η κυβέρνηση προτείνει μέτρα 5,2 δισ. για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή