Συμφωνήθηκαν ένδεκα ΜΟΕ με τα Σκόπια

Συμφωνήθηκαν ένδεκα ΜΟΕ με τα Σκόπια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΣΚΟΠΙΑ Στη σκιά της βαριάς πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ και των κρίσιμων εξελίξεων στην Ελλάδα, Αθήνα και Σκόπια επιχειρούν την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με αφετηρία τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και την ανακοίνωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ενδεκα συνολικά τέτοια μέτρα ανακοίνωσαν ο κ. Κοτζιάς και ο ομόλογός του Νίκολα Ποπόσκι, που αφορούν τους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων και της παιδείας, φιλοδοξώντας να ανοίξουν ένα «δρόμο εμπιστοσύνης», ο οποίος σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στη διευθέτηση του καυτού ζητήματος του ονόματος και στην πλήρη αποκατάσταση της καλής γειτονίας.

Ισως όμως πιο σημαντική από αυτά καθαυτά τα μέτρα ήταν η ίδια η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια και οι συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σλαβομακεδονικής και αλβανικής, από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Ιβανόφ, έως τον Αλί Αχμέτι και τον Μεντούχ Θάτσι, που εξελίχθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα, καθώς Ελληνας ΥΠΕΞ είχε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ένδεκα ολόκληρα χρόνια, από την εποχή του κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

«Κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία προσέγγιση και συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποπόσκι, προσθέτοντας πως «ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ανεπαρκής εμπιστοσύνη». Οι δύο υπουργοί δεν εξειδίκευσαν περαιτέρω τα ΜΟΕ, δήλωσαν όμως ότι θα υπάρξουν και άλλα και υπογράμμισαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν επ’ αυτού με συναντήσεις τις επόμενες μέρες σε επίπεδο γ.γ. και διευθύνσεων των δύο υπουργείων.

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, πρέπει να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις μας, αυτό είναι το νόημα των ΜΟΕ», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, ενώ ο ομόλογός του χαρακτήρισε την επίσκεψη ένα καλό βήμα για τη βελτίωση του κλίματος. Ο κ. Κοτζιάς μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους οικοδεσπότες γείτονες, δεν δίστασε όμως να καυτηριάσει φαινόμενα αλυτρωτισμού που, όπως είπε, παρατηρούνται στην ΠΓΔΜ –ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του πρώην ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι που σήκωσε στον Ολυμπο το λάβαρο με τον ήλιο της Βεργίνας–, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση της φίλης χώρας δεν έχει τέτοιες προθέσεις». Οπως τόνισε, αναφερόμενος στους αλυτρωτισμούς, «ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα, ο τρόπος, όμως, που την χρησιμοποιεί δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι εις βάρος άλλου».

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε με έμφαση ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρεί «αγαθό για την Ελλάδα και δώρο για τα Βαλκάνια» την ύπαρξη της ΠΓΔΜ και τόνισε πως η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί να την βοηθήσει, με την εμπειρία της στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας είπε ότι «για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση» και πρόσθεσε πως αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, πάντως, εμφανίζεται απομονωμένη τον τελευταίο καιρό από τον διεθνή παράγοντα, που μετά τις αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών, αλλά και τις καταγγελίες για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, συγκρότησης κομματικού κράτους κ.ά., πιέζει για τη διενέργεια νέων εκλογών, ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτική του ανάδειξη σε πρωθυπουργό για τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Ο κ. Κοτζιάς συνεχίζει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια με επίσκεψη σήμερα στη Σερβία και αύριο στο Μαυροβούνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή