Ρέντσι: Ισχυρές πιέσεις χωρών της Ε.Ε. για Grexit

Ρέντσι: Ισχυρές πιέσεις χωρών της Ε.Ε. για Grexit

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να κλείσει και να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τόσο μοιάζει να ανεβαίνει η ένταση μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι υπάρχουν αρκετοί εταίροι που πιέζουν ώστε να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «επιτίθεται» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εκτελεί τον θεσμικό της ρόλο, δηλαδή αυτόν του διαμεσολαβητή.

«Οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή όσων έχουν υπόψη τους τις δυσκολίες (που περνάει) ο ελληνικός λαός, ότι υπάρχει ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευκαιρία ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το περιθώριο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι το τέλος Ιουνίου. Ο κ. Ρέντσι δεν κατονόμασε τις χώρες που πιέζουν για την έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τις προσδιόρισε όμως λέγοντας ότι πρόκειται για χώρες που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν ώστε να την βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να είναι αμοιβαία η προσπάθεια», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και «δεξί χέρι» του προέδρου Γιουνκέρ, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε χθες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω χρονικής παράτασης για συμφωνία». Ο κ. Τίμερμανς κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευθούν ότι θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή και να αναπτυχθεί, προσπάθεια που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε πακέτο χρηματοδότησης ύψους 35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επέμενε χθες το μεσημέρι ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι επέπληξε τους αξιωματούχους της Κομισιόν, λέγοντας ότι πρέπει να «σταματήσουν να κατηγορούν» το ΔΝΤ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον προειδοποίησε ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Τύπου. Στην ίδια συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα για να του υπενθυμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ότι πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή