Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για τις 10 το πρωί της Πέμπτης ορίστηκε η νέα συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της", δήλωναν κυβερνητικές πηγές μετά την λήξη της δεύτερης χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών στις 2 τα ξημερώματα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται απο νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ώστε να υπάρχει σήμερα το πρωί τουλάχιστον το προσχέδιο συμφωνίας.

Οι διαφορές παρέμεναν μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και αυτής των θεσμών έως χθες το απόγευμα, γι’ αυτό άλλωστε και το έκτακτο Eurogroup διεκόπη σε λιγότερο από δύο ώρες για να συνεχιστεί σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Συγχρόνως, δόθηκε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς (staff level agreement) μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά (Δευτέρα έως Τρίτη) να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στη μεσημεριανή εξάωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, οι πληροφορίες που έχει η «Κ» κάνουν λόγο για πολύ έντονο κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να διακόπτει συχνά προκειμένου να συμβουλευθεί τους συνεργάτες του. Συγχρόνως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σκλήρυνση της στάσης της κ. Λαγκάρντ, ενώ το Βερολίνο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ.

Λίγο αργότερα, το Εurogroup ξεκίνησε με τη φράση του Γερούν Ντάισελμπλουμ «δεν έχουμε τίποτα δυστυχώς και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να συναντηθούμε και αύριο», σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση των συζητήσεων. Η φράση αυτή ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Ισπανός, ο Ιταλός, ο Φινλανδός, ο Σλοβάκος, ο Βέλγος και ο Μαλτέζος, μεταξύ άλλων, να μιλούν πολύ αυστηρά για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και έχει προκαλέσει «πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης», όπως είπαν χαρακτηριστικά, καθώς τα μηνύματα που στέλνονται από τα τελευταία Eurogroup προκαλούν αναστάτωση και αστάθεια στις αγορές. Συγχρόνως, εκφράστηκε δυσφορία από σειρά υπουργών, οι οποίοι χαρακτήρισαν «ντροπιαστικό» το γεγονός ότι είναι η τρίτη συνεδρίαση σε μία εβδομάδα χωρίς οι υπουργοί να έχουν κάποιο έγγραφο ούτε κάποια πρόταση που μπορούν να δουν (ούτε την ελληνική) και ότι ενημερώνονται από τις διαρροές στον διεθνή Τύπο.

Δεύτερο βασικό σημείο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, ήταν ότι και οι τρεις θεσμοί ένιωσαν την ανάγκη να διευκρινίσουν ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Το ίδιο δήλωσε και ο Π. Μοσκοβισί κατά την έξοδό του, τονίζοντας ότι «οι θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι θεσμοί, που απέστειλαν στις 4 π.μ. της Τετάρτης τα σχόλιά τους για την ελληνική πρόταση, βρίσκονταν σε συμφωνία στα περισσότερα σημεία με βασικότερη διαφορά τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς το ΔΝΤ τη θέλει άμεσα, ενώ η Κομισιόν συμφωνεί με την ελληνική πλευρά.

Κατά την ίδια πηγή, οι θεσμοί ήταν αντίθετοι στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις, επέμειναν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ και στην κατάργηση της εισφοράς 3,9% προς το ΙΚΑ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα σε επίπεδο Eurogroup, «τότε η συζήτηση θα εξελιχθεί σε αρνητικά σενάρια», λέει αξιωματούχος στην «Κ», που αποκλείει περαιτέρω συζήτηση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή