Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς

Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κριτική για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση έως τώρα επικεντρώνονται πολλές φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πορεία που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις και με δεδομένη την πρόταση που η κυβέρνηση κατέθεσε, η οποία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη στην πολιτική διαχείρισή της, καθώς απέχει πολύ από το πρόγραμμα του κόμματος.

Ενώ ο εσωκομματικός αναβρασμός συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χθες εκ νέου δραματική τροπή, κόμμα και κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ετοιμότητας, καθώς οι εξελίξεις θα απαιτήσουν συνεδριάσεις κυβερνητικών και κομματικών οργάνων μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αντιπρόταση των εταίρων και η επιμονή τους σε σειρά μέτρων που είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή αυξάνουν την εσωκομματική δυσφορία. Η πορεία των διαπραγματεύσεων και συνολικότερα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συζητήθηκαν χθες σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια αξιοπρεπή συμφωνία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ανακατανομή των βαρών. Ηταν, δε, επικριτικός ως προς τη στάση που υιοθετούν οι εταίροι, καθώς και για τις απαιτήσεις που διαρκώς επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, αναφέρθηκε σε τακτικές ασφυξίας που ακολουθούνται από την άλλη πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η τελική πρόταση συμφωνίας θα πρέπει να αξιολογηθεί από τα όργανα του κόμματος, με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι επικριτικές φωνές. Από τα στελέχη που εκπροσωπούν τις τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έγινε λόγος για απειρία και προχειρότητα στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε σε διαπραγμάτευση υπό καθεστώς αφόρητης πίεσης, με το τραπεζικό σύστημα να έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και να βρίσκεται σε κατάσταση τεχνητής αναπνοής, εξαρτώμενο από τη μέρα με τη μέρα ροή ρευστότητας από τον ELA. Ακούστηκαν, μάλιστα, εκφράσεις όπως ότι η κυβέρνηση καλείται «να πάρει αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο» και «στήσανε παγίδα και εμείς πήγαμε και πέσαμε σαν τα χαϊβάνια μέσα». Αναφορικά με τη συμφωνία, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ότι θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και, ουσιαστικά μη υπερασπίσιμη εάν δεν επέλθουν ορισμένες διορθώσεις, όπως η απαλοιφή των έμμεσων μειώσεων στις συντάξεις και η διευθέτηση για το χρέος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης υιοθέτησε δραματικούς τόνους σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα αντέξουμε να γυρίσεις χωρίς διαγραφή χρέους, χωρίς επενδυτικό πακέτο και διασφάλιση μη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να έρθει στη Βουλή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Πριν από τη Βουλή, ωστόσο, ενδεχόμενη συμφωνία θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ η Πολιτική Γραμματεία δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή