Σκληρός διάλογος του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τουσκ

Σκληρός διάλογος του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τουσκ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα παράταση στις δραματικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους, τουλάχιστον μέχρι αύριο, προέκυψε από τη χθεσινή ημέρα πολύωρων διαπραγματεύσεων, που δεν έδωσαν «λευκό καπνό». Ως νέο ορόσημο τίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα αύριο, χωρίς να αποκλείεται μετάθεσή του για την Κυριακή, στην οποία θα καταβληθεί μια ακόμη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο Euro Working Group, με στόχο τη σύγκλιση ανάμεσα στις δύο προτάσεις, αυτή της κυβέρνησης και εκείνης που κατατέθηκε από τους δανειστές.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν, πλέον, χαρακτηριστικά τελεσιγράφου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να υποδέχεται στη χθεσινή Σύνοδο τον κ. Αλ. Τσίπρα, με τη φράση «το παιχνίδι τελείωσε» (game is over). Ο πρωθυπουργός απάντησε παραπέμποντας στα 1,5 εκατ. ανέργων και 3 εκατ. φτωχών στην Ελλάδα και μίλησε για χιλιάδες οικογένειες που ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν είναι παιχνίδι», ενώ του ζήτησε να μην υποτιμά το μέχρι πού μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος. Δήλωσε, δε, αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποίηση ταμείων και μίλησε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο. «Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», τόνισε.

Είχαν προηγηθεί οι πολύωρες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών, αργά το βράδυ της Τετάρτης και χθες το πρωί, όπως και η ενδιάμεση διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, που δεν διαμόρφωσαν πεδίο πρόσφορο για μια κοινή πρόταση και η Αθήνα επέλεξε να καταθέσει στο χθεσινό Eurogroup τη δική της πρόταση. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ένα κείμενο με μικρές παραλλαγές σε σχέση με το κείμενο που παρουσιάσθηκε την περασμένη Δευτέρα. Δημοσιοποίησαν, ωστόσο, μόλις μία διαφορά, ότι σε αυτό το νέο κείμενο η κυβέρνηση πήρε πίσω την πρόταση για κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά.

Η αρνητική προδιάθεση στη συνεδρίαση του Eurogroup αποτυπώθηκε στη στάση των υπουργών πέντε χωρών, «επιρροής του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που εμφανίσθηκαν να προβάλουν ενστάσεις για το κείμενο που κατέθεσαν οι εταίροι, λέγοντας ότι είναι πολύ χαλαρό και δεν μπορεί να περάσει.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο και αφού είχε προηγηθεί η άδοξη κατάληξη του Eurogroup, εμφανίσθηκε αισιόδοξος. «Εχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε. Να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε επίσης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ενημερώθηκε από τον κ. Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εμφανίσθηκε σε συνομιλητές του αισιόδοξος ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν, αλλά επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ρητή αναφορά και στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση, καθώς, σε συνδυασμό με ένα αναπτυξιακό πακέτο, είναι το αντίβαρο που επιθυμεί να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός και, προφανώς, και ο κ. Καμμένος, προκειμένου να πείσουν τις Κ.Ο. τους για την υπερψήφιση στη Βουλή μιας κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά σκληρής και δύσκολης συμφωνίας. Η διαχείριση της συμφωνίας στο εσωτερικό είναι, άλλωστε, το επόμενο μεγάλο ζήτημα, με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός. Φαίνεται μάλιστα ότι, παρά τις αντίθετες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, δεν λείπουν οι εισηγήσεις συνεργατών του για δημοψήφισμα επί ενδεχόμενης συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή